Vaccinatie: alles wat je als schoonmaakwerkgever moet weten

Vaccinatie: alles wat je als schoonmaakwerkgever moet weten

Mag je jouw werknemers vragen om zich te laten vaccineren? En mag je ze vragen om een bewijs van vaccinatie te laten zien? Voor werkgevers kan het lastig zijn: hoe ga je om met het COVID-19 vaccin? Wat mag je wel en wat mag je niet? We zetten het voor je op een rijtje.

Eerst even wat cijfers. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat ruim 50 procent van de werkgevers zich zorgen maakt om de toegang van werknemers tot een COVID-19 vaccin. Tegelijk maakt 30 procent zich zorgen over de bereidheid van werknemers om zich wel of niet te laten vaccineren. Bijvoorbeeld wegens vragen over de veiligheid van sommige vaccins. “Veel ceo’s zien het vaccinatieprogramma als een absolute voorwaarde voor de terugkeer van werknemers naar kantoor”, aldus KPMG Nederland.

Mag je werknemers vragen zich te melden na vaccinatie?

Zo’n 90 procent van de werkgevers wil aan de werknemers vragen zich te melden wanneer ze zijn gevaccineerd. Hierdoor kun je bijvoorbeeld maatwerk maatregelen nemen om personeel te beschermen, of keuzes maken over welke schoonmaakmedewerkers op welke locatie aan de slag gaan. Maar in Nederland mag je als werkgever niet vragen naar de gezondheid van jouw werknemers. Daarnaast mag je als werkgever geen gegevens over de gezondheid van je werknemer registreren.

Mag je werknemers om een vaccinatiebewijs vragen?

Biedt het vragen naar een vaccinatiebewijs dan uitkomst? Nee, helaas. Ten eerste omdat gevaccineerde werknemers helemaal geen vaccinatiebewijs mee krijgen. Sterker nog: een vaccinatiebewijs voor het coronavirus bestaat niet eens. Ingeënte werknemers krijgen na de inenting wel bevestiging mee. Dit is bijvoorbeeld een kaartje of een stuk papier met daarop gegevens over de vaccinatie. Maar dat is geen officieel vaccinatiebewijs. De inenting kan ook worden bijgeschreven in een geel vaccinatieboekje. Maar ook dat geldt niet als bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus.

Komt er in de toekomst wel een vaccinatiebewijs? Ook dan biedt dit geen uitkomst. Je mag als werkgever je werknemers namelijk nooit verplichten om een dergelijk bewijs te laten zien. Dit in verband met de privacywetgeving. Hetzelfde geldt natuurlijk voor bijvoorbeeld klanten en bezoekers: ook hen mag je hier niet om vragen.

Angstige werknemers

Hoe ga je daarmee om?

Mag een bedrijfsarts vragen naar de vaccinatiestatus van werknemers?

Ja, een bedrijfsarts mag wel vragen naar vaccinaties en andere medische gegevens van werknemers. Mits daar een goede reden voor is. Als het relevant is voor de functie, kun je als werkgevers dus vragen aan de bedrijfsarts om te informeren naar de vaccinatiestatus. Let daarbij wel op: Deze informatie mag de bedrijfsarts niet delen met de werkgever. De bedrijfsarts kan alleen adviseren om een werknemer op een andere plek te laten werken. Dat speelt bijvoorbeeld als een werknemer zich niet kan of wil laten vaccineren maar wel werkt op een plek met extra gezondheidsrisico’s, zoals in een zorginstelling. De bedrijfsarts kan ook een advies uitbrengen over aanvullende, persoonlijke beschermingsmiddelen om zo toch op de eigen werkplek te kunnen werken.

Mag je gevaccineerde werknemer dwingen naar kantoor te komen?

Weet je dat die ene werknemer is gevaccineerd en eis je om die reden dat er weer op kantoor of locatie wordt gewerkt? Dan mag de werknemer nog steeds weigeren. Werkgevers kunnen werknemers niet verplichten naar de werkplek te komen na de vaccinatie. Voorlopig adviseert de overheid nog steeds om thuis te werken, tenzij het niet anders kan. Bovendien is nog niet bekend of of een gevaccineerd persoon het coronavirus ook niet meer kan verspreiden.

Mag je een werknemer vragen zich te laten testen?

Werkgevers mogen hun werknemers aanbieden om zich op de werkplek te laten testen op het coronavirus. Een dergelijke testfaciliteit kan nodig zijn om aan de veiligheidseisen en de zorgplicht te voldoen. De werkgever mag het laten testen alleen niet verplicht stellen. Het grondrecht op onaantastbaarheid van het lichaam verbiedt dit. Uitzonderingen op dit grondrecht zijn alleen mogelijk indien deze bij wet zijn geregeld. Zo’n uitzondering is bijvoorbeeld mogelijk als de volksgezondheid in het geding is. Het (nieuwe) kabinet moet hier dan een wetsvoorstel voor doen. Of zo’n voorstel door de Kamers komt is zeer de vraag. Ook mag je als werkgever niet vragen naar de testuitslag. Ook dat is voorbehouden aan de bedrijfsarts.

(Bron: PW.)

Meer weten?