De werkplek van … Martijn van Schie (Romaro Schoonmaakgroep)

De werkplek van … Martijn van Schie (Romaro Schoonmaakgroep)

Martijn van Schie (rechts op de foto) werkt als "manusje van alles" bij Romaro Schoonmaakgroep. Van vloeronderhoud en industriële reiniging tot aan abseilend glazenwassen: hij doet het allemaal. Zo hangt hij ook regelmatig samen met zijn collega Kamiel bij het Rotterdamse Depot Boijmans van Beuningen aan het plafond.

Waarom moet je hier abseilend glazenwassen?

“Dat doen we op plaatsen waar het niet mogelijk is om met een ladder, hoogwerker, hangbakje of telescopische wassteel te komen. In dit geval gaat het om het hart van het gebouw. Dat is bijna vijftig meter hoog en helemaal open, omringd door balustrades met veel glas dat gewassen moet worden. Doordat er allerlei trappen doorheen kruisen, kun je daar niet met bijvoorbeeld een hoogwerker komen.”

Is het gevaarlijk?

“Als je je goed aan de veiligheidsvoorschriften houdt dan valt dat wel mee, hoor. We hebben ook altijd een speciaal hiervoor ingehuurde veiligheidskundige mee. Hij houdt goed toezicht en dubbelcheckt bijvoorbeeld of alle touwen goed zitten. Natuurlijk vond ik het de allereerste keer dat ik over de rand moest stappen wel even spannend.”

We mogen binnen niet met water reinigen, in verband met de luchtvochtigheid.

Vereist het werken vlakbij kunst nog bepaalde maatregelen?

“Ja, zo mogen we binnen niet met water reinigen, in verband met de luchtvochtigheid. Het vocht zou dan in de schilderijen of beelden kunnen trekken. Daarom werken we met een speciale schuimsubstantie die statisch geladen is. Daardoor stoot het stof af.”

Wat doen jullie hier nog meer voor werkzaamheden?

“Sowieso alle glasbewassing, zowel binnen als buiten. We hebben ook de opleveringschoonmaak gedaan. Toen moesten alle depots stofvrij zijn. Dat was wel een uitdaging, vooral doordat er in het begin veel puinstof van de bouw was. Dat soort uitdagingen houdt het werk leuk!”

Meedoen aan de rubriek 'De werkplek van...'

Heb jij ook een leuke, fijne of bijzondere werkplek die je graag met ons zou willen delen? Stuur dan een mailtje met jouw gegevens en een leuke foto van jouzelf op je werkplek naar de redactie van Service Management.