De werkplek van … Martijn van Schie (Romaro Schoonmaakgroep)

De werkplek van … Martijn van Schie (Romaro Schoonmaakgroep)

Martijn van Schie (rechts op de foto) werkt als "manusje van alles" bij Romaro Schoonmaakgroep. Van vloeronderhoud en industriële reiniging tot aan abseilend glazenwassen: hij doet het allemaal. Zo hangt hij ook regelmatig samen met zijn collega Kamiel bij het Rotterdamse Depot Boijmans van Beuningen aan het plafond.

Waarom moet je hier abseilend glazenwassen?

“Dat doen we op plaatsen waar het niet mogelijk is om met een ladder, hoogwerker, hangbakje of telescopische wassteel te komen. In dit geval gaat het om het hart van het gebouw. Dat is bijna vijftig meter hoog en helemaal open, omringd door balustrades met veel glas dat gewassen moet worden. Doordat er allerlei trappen doorheen kruisen, kun je daar niet met bijvoorbeeld een hoogwerker komen.”

Is het gevaarlijk?

“Als je je goed aan de veiligheidsvoorschriften houdt dan valt dat wel mee, hoor. We hebben ook altijd een speciaal hiervoor ingehuurde veiligheidskundige mee. Hij houdt goed toezicht en dubbelcheckt bijvoorbeeld of alle touwen goed zitten. Natuurlijk vond ik het de allereerste keer dat ik over de rand moest stappen wel even spannend.”

We mogen binnen niet met water reinigen, in verband met de luchtvochtigheid.

Vereist het werken vlakbij kunst nog bepaalde maatregelen?

“Ja, zo mogen we binnen niet met water reinigen, in verband met de luchtvochtigheid. Het vocht zou dan in de schilderijen of beelden kunnen trekken. Daarom werken we met een speciale schuimsubstantie die statisch geladen is. Daardoor stoot het stof af.”

Wat doen jullie hier nog meer voor werkzaamheden?

“Sowieso alle glasbewassing, zowel binnen als buiten. We hebben ook de opleveringschoonmaak gedaan. Toen moesten alle depots stofvrij zijn. Dat was wel een uitdaging, vooral doordat er in het begin veel puinstof van de bouw was. Dat soort uitdagingen houdt het werk leuk!”

Meedoen aan de rubriek 'De werkplek van...'

Heb jij ook een leuke, fijne of bijzondere werkplek die je graag met ons zou willen delen? Stuur dan een mailtje met jouw gegevens en een leuke foto van jouzelf op je werkplek naar de redactie van Service Management.

Foto: Cor Salverius Fotografie 

De werkplek van … Omar van Hoof (Iberlim B.V. Schoonmaak & Multidiensten)

Swingende muziek, discoverlichting en een glanzende vloer. Dat zijn de ingrediënten voor een actief uitje in Skate Fever in Capelle aan den IJssel. Waar het tijdens openingstijden volop bruist, heerst overdag een serene rust. Bijna dan, want Omar van Hoof komt juist dan juist op stoom: vol plezier zorgt de vloerenspecialist van Iberlim B.V. Schoonmaak & Multidiensten ervoor dat de vloer van de indoor rolschaatsbaan en rollerdisco weer blinkend schoon wordt.

De werkplek van… Karin de Vogel (EW  Facility Services)

De werkplek van… Karin de Vogel (EW Facility Services)

Al bijna twintig jaar gaat Karin de Vogel met plezier naar haar werk. Voor EW werkte zij op verschillende locaties voordat ze terechtkwam bij advocatenkantoor Dentons in Amsterdam. Daar voelt zij zich als een vis in het water, al negen jaar lang.

De werkplek van… Kylian Smulders (Romaro)

De werkplek van… Kylian Smulders (Romaro)

Drie vleugels met zes bouwlagen, 53 meter hoog en 110 meter breed. En aan de zuidzijde nog eens vijf lagere bedrijfshallen. Industriegebouw Goudsesingel in Rotterdam valt op, daar aan de brede verkeersweg aan de zuidzijde van de Goudsesingel. In alle vroegte op een maandagochtend maakte Kylian Smulders zich klaar om de ramen te zemen van het rijksmonument.

De werkplek van … Guillermo Perez Rojas  (FVH Facility Groep)

De werkplek van … Guillermo Perez Rojas (FVH Facility Groep)

Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam is de grootste mall van Nederland. Het hoeft geen betoog dat hier schoonmaken een belangrijk facet is, met zoveel winkelend publiek. Vooral op de maandag gaan schoonmakers volle kracht vooruit om alles weer tiptop in orde te krijgen. Guillermo Perez Rojas van FVH Facility Groep doet dat met een stralende lach. Zodra hij binnenkomt, springt de charmante hartendief van deze mall op de vloermachine. Vuil verdwijnt, prullenbakken worden geleegd en vingerafdrukken weg geboend. Net zolang totdat alles - van vloer tot lift - weer blinkt.