Stichting Binnenklimaattechniek lanceert Nationaal Register CO₂-meters

Stichting Binnenklimaattechniek lanceert Nationaal Register CO₂-meters

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat én helpt in de strijd tegen coronabesmetting. Alle scholen moeten daarom verplicht een werkende CO2-meter in ieder klaslokaal plaatsen. Maar hoe weet je welke meter je het beste kunt kiezen? Stichting Binnenklimaattechniek heeft alle opties op een rij gezet in het Nationaal Register CO₂-meters.

Er zijn honderden CO₂-meters beschikbaar, maar niet iedere meter levert dezelfde prestaties. Om schoolbesturen en gemeentes, maar ook andere belangstellenden, te helpen de juiste keuze te maken in het doolhof van CO₂-meters, komt Stichting Binnenklimaattechniek met het Nationaal Register CO₂-meters.

Verschillende criteria

Op basis van verschillende criteria, waaronder dataopslag en dataverwerking, is bepaald of de meters naar behoren functioneren. Daarnaast worden schoolbesturen die met het register aan de slag gaan verder op weg geholpen met aanvullende informatie zoals de Handreiking Optimaal Ventileren, de Conceptvergelijking voor schoolventilatiesystemen en het Programma van Eisen – Frisse Scholen.

Positief effect op leerprestaties

Gezonde lucht helpt in de strijd tegen virussen, maar heeft ook een positief effect op de prestaties van basisschoolleerlingen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. De onderzoekers pleiten voor het aanscherpen van de regelgeving voor luchtkwaliteit en streng te handhaven op de maximaal acceptabele CO₂-niveaus (950 ppm voor scholen gebouwd na 2012 en 1200 ppm voor scholen gebouwd voor die tijd).

Register inzien

In eerste instantie is dit register opgezet voor gemeenten en scholen, maar ook andere gebouweigenaren die met behulp van monitoring willen werken aan een beter binnenklimaat kunnen er een kijkje in nemen.

Kennisplatform

Stichting Binnenklimaattechniek is een kennisplatform en biedt professionals professionals alle benodigde hulpmiddelen om op duurzame wijze gezonde gebouwen tot stand te brengen. Denk aan publicaties, instrumenten, tools en kwaliteitstandaarden (onder andere het PVE Gezonde Kantoren en het PVE Gezonde Woningen.