GroenLinks en PvdA willen het minimumloon met 6,5 procent extra verhogen

GroenLinks en PvdA willen het minimumloon met 6,5 procent extra verhogen

Mensen met een laag inkomen moeten gecompenseerd worden voor alle prijsstijgingen sinds januari 2020. En daarom moet het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen met 6,5 procent extra worden verhoogd. Dat is de wens van GroenLinks en PvdA. De miljarden die dat kost willen de linkse partijen ophalen bij bedrijven die "woekerwinsten" behalen, en bij aandeelhouders.

De linkse oppositiepartijen vinden dat het kabinet te weinig doet tegen wat zij "graaiflatie" noemen. Zij wijzen op onderzoek van de Rabobank dat laat zien dat de prijzen die consumenten betalen in de winkel, harder zijn gestegen dan de inkoopprijzen van bedrijven. Daardoor maken sommige bedrijven meer winst. Vaak gebruiken zij die om aandeelhouders te belonen, bijvoorbeeld door eigen aandelen in te kopen.

Armoede

"Het kabinet beloofde een halvering van armoede, maar wat gebeurt er? Honderdduizenden mensen extra in de armoede, en dat terwijl bedrijven recordwinst na recordwinst boeken", zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Volgens PvdA-leider Attje Kuiken is het kabinet bang om bedrijven aan te pakken. "Met dit voorstel verplaatsen we het geld van de aandeelhouder naar de vakkenvuller."

Eenmalige belasting

De partijen stellen voor komend jaar een eenmalige belasting te heffen van 50 procent op overwinsten vanaf 10 miljoen euro, goed voor 4 miljard euro aan extra inkomsten. Een blijvende verhoging van het toptarief in de vennootschapsbelasting, van 25,8 naar 30 procent, moet daarnaast structureel 3,7 miljard euro extra opleveren. Een belasting op aandeleninkopen moet nog eens 400 miljoen euro opbrengen.

Lees meer over