Werkloosheid 2021: aandacht voor jongeren en mensen met een arbeidsbeperking

Werkloosheid 2021: aandacht voor jongeren en mensen met een arbeidsbeperking

2021 wordt een onzeker jaar. Als gevolg van de coronacrisis zal de werkloosheid, naar verwachting, toenemen. Ondanks de plannen van het kabinet om lasten voor werkenden te verlagen, is het dus lang niet voor iedereen zeker dat zij erop vooruit gaan. Of mensen er in hun portemonnee op vooruit gaan of niet, hangt uiteindelijk meer van af of zij hun baan behouden of nieuw werk vinden. Daar richt het kabinet zich dan ook op. Volg Service Management op LinkedIn:

“De impact van het coronavirus op de economie houdt aan en zal ook komend jaar bepalend zijn voor de arbeidsmarkt. Naar verwachting herstelt de economie zich deels, maar de werkloosheid loopt in 2021 verder op. Het kabinet richt zich het komend jaar dan ook op het behouden van werkgelegenheid. Tegelijk ondersteunt het kabinet mensen en bedrijven bij de omschakeling naar de veranderde economie. En er is aandacht voor de mensen die bovenmatig worden getroffen door deze veranderingen, zoals jongeren en mensen met een arbeidsbeperking.” Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de begroting van hun departement, die deze week aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Wetsvoorstel Breed Offensief

Een voorbeeld is het wetsvoorstel ‘Breed Offensief’. Hier komt Staatssecretaris Van ’t Wout dit najaar, het moet het gemakkelijker maken voor mensen met een arbeidsbeperking om aan het werk te komen. Het doel is iedereen naar vermogen te laten meedoen, onder andere door het voor werkgevers eenvoudiger te maken mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.

Daarnaast wordt de aanpak van armoede en schulden versneld en geïntensiveerd, om de vele mensen die door de coronacrisis acuut in financiële problemen komen, te helpen. Zo komt er een fonds waarmee mensen sneller geholpen kunnen worden met het aflossen van hun schulden. Ook wijzigt de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Met ingang van 2021 krijgen gemeenten de wettelijke grondslag om vroegtijdig schulden te signaleren en een hulpaanbod te doen. Tot slot wordt er gewerkt aan een reactie op het rapport van de commissie Heerts over de schadeafhandeling bij beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Lees ook: