Effektief plant circa 200 bomen in Stichting Koploperbos

Effektief plant circa 200 bomen in Stichting Koploperbos

Na ruim twee jaar voorbereiden is het Stichting Koploperbos in Groningen Stad woensdag 8 maart officieel geopend. Er is een begin gemaakt met het planten van bomen op het bedrijventerrein Zuidoost, het eerste bedrijventerrein met een eigen bos. Uit naam van Effektief worden circa 200 bomen geplant.

Stichting Koploperbos zal gaan bestaan uit 2800 bomen. Streven is een bos van uiteindelijk 8000 vierkanter meter te realiseren waarmee over een periode van 50 jaar zo’n 328 ton CO2 wordt afgevangen. Namens Effektief is er circa 500m2 bos aangekocht waarop 200 bomen geplant worden. Directeur Patrick Reinders zegt daarover: "Wij vinden dit project een mooie aanzet voor klimaatadaptatie, want bedrijventerreinen zijn ‘warmte-eilanden’ en elke boom biedt de omgeving net zoveel verkoeling als 10 airco’s. Er hoefde dan ook niet lang nagedacht te worden over de aankoop van ons eigen stukje bos."

Ondernemers inspireren

Initiatiefnemer Ada Kruiter: "Het doel is om ondernemers te inspireren om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. We zetten in op thema’s als hittestress, Co2-compensatie, toename biodiversiteit en inspiratie voedsel en gezondheid. Uiteindelijk haalt het Koploperbos slechts zo’n 70.000kg Co2 per jaar uit de lucht, daarom zetten we in op een breder verhaal."

Brons, zilver en goud pakket

Voorzitter Bart Joling vult aan: "Zo bieden we organisaties aan moreel eigenaar te worden van het Koploperbos middels een brons, zilver en goud pakket. Deelnemers krijgen naast het bos in Groningen, ook hetzelfde aantal bomen, middels onze partner EcoMatcher, in een ontwikkelingsland. Via de app kan je altijd je eigen bomen zien en volgen. Je kan ook chatten met degene die je boom heeft geplant en zelfs met je boom. Mensen schijnen hele levensverhalen te vertellen aan hun bomen. Bedrijvenvereniging Zuidoost wil met dit project het terrein helpen te verduurzamen op een manier die leuk is én waar ondernemers iets aan hebben."

Natuurlijke omgeving

Stichting Koploperbos houdt rekening met een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Ondernemers die willen aanhaken aan dit project kunnen voor meer informatie terecht bij Koploperbos Groningen.