Wat opvalt in het onderzoek van VFM Facility Experts is de toenemende betrokkenheid van facilitaire aanbieders bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen, waarbij opdrachtgevers steeds vaker gemeenschappelijke doelen stellen. De intensiviteit in samenwerking om impact te maken op het gebied van duurzaamheid is zichtbaar toegenomen.
Medewerkers betrekken bij duurzaamheid
Binnen bedrijven is er ook waardering voor duurzaamheidsinitiatieven van medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 88 procent van de facilitaire aanbieders haar medewerkers structureel betrekt op het gebied van duurzaamheid. Dit doen zij onder andere door het proactief delen van duurzaamheidsambities en behaalde doelen, of door het organiseren van duurzaamheidsinitiatieven waar medewerkers aan deel kunnen nemen. Daarnaast geeft ruim een kwart van de facilitair aanbieders aan haar medewerkers te enthousiasmeren en actief te betrekken bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering.
Investeren in duurzaamheid
Veel facilitaire aanbieders maakten in 2022 grote stappen op het vlak van bijvoorbeeld het reduceren van plastic gebruik, het verhogen van social return en duurzame inzetbaarheid, het inzichtelijk krijgen van scope 3 van CO2-footprint, het verduurzamen van het wagenpark verduurzamen en het opwekken van duurzame energie. Ook is er een duidelijke link tussen de krapte op de arbeidsmarkt en duurzaamheid. Meer dan de helft van de facilitaire aanbieders investeert in initiatieven om werkgeluk en vitaliteit te vergroten. Wel moet er aandacht blijven voor werkstress en ziekteverzuim.
Budget vrijmaken
Het verkrijgen van de benodigde financiering is minder vaak een probleem dan in 2021. Steeds vaker wordt er gedurende het jaar budget vrijgemaakt voor interessante duurzaamheidsinitiatieven, in plaats van een specifiek duurzaamheidsbudget op de jaarbegroting.
Tijd en capaciteit
De onderzoekers benadrukken dat tijd en capaciteit nog steeds de grootste uitdagingen vormen voor de facilitaire aanbieders met betrekking tot de duurzaamheidstransitie. Daarnaast zien de facilitaire aanbieders een uitdaging in de afhankelijkheid van de keten. Ir. Jan van Dijk (Giraf Results) is senior consultant en projectmanager voor planontwikkeling in de circulaire economie. Hij zegt in het rapport: “Gelukkig zien we steeds vaker dat duurzaamheid aandacht krijgt bij aanbestedingen. Er liggen kansen voor bedrijven die zich bezighouden met afvalinzameling en -verwerking door hen meer aan zet te laten komen. Een afvalanalyse kan bijvoorbeeld inzicht geven in de mogelijkheden om te recyclen. Het kan zijn dat het traditionele afvalcontract met één uitvoerder niet meer past bij de situatie.” Gevraagd naar adviezen om de duurzaamheidstransitie te versnellen, luidde het antwoord van de facilitaire aanbieders: “Doen en durven!”
Schoonmaakbedrijven goed vertegenwoordigd
Aan het onderzoek hebben 41 facilitaire aanbieders meegewerkt, die actief zijn in de branches catering, schoonmaak, beveiliging, receptie- en servicedesk, afvalverwerking, meubilair, koffie, textiel en IFM dienstverlening. De schoonmaakbranche is het beste vertegenwoordigd met een responsaantal van 14. De resultaten van dit onderzoek zijn vergeleken met de uitkomsten van het onderzoek in 2021.