Elis: "Wat gaat er mis met onze matten?"

Of je nu een kantoorgebouw binnenloopt of een fabriek, een school of een winkel: achter elke ingang ligt een mat. De primaire functie ervan is voorkomen dat vuil van buiten het pand naar binnen wordt gelopen. In de diepere vezels van die ogenschijnlijk eenvoudige deurmat valt echter nog veel te ontdekken.

Waarom dat relevant is voor facilitair Nederland? Omdat de kosten voor het reinigen van binnenvloeren tien keer zo hoog zijn als de kosten die zijn gemoeid met het buiten de deur houden van vuil. Om een reden te noemen. Matten vervullen een belangrijke functie. Leonardo van Os weet er alles van. Hij is Business Innovation Officer bij Elis, een multi-service facilitaire dienstverlener.

Elis biedt oplossingen op het gebied van veiligheid en hygiëne. Het gaat onder meer om bedrijfskleding, toilethygiëne, vloermatten, poetsdoeken, ongediertebestrijdings- en cleanroom-oplossingen. Het bedrijf is in 29 landen actief, in zeer uiteenlopende sectoren: van de zware en (petro)chemische industrie en automotive tot voedingsmiddelen, farmacie en retail.

Scandinavië

Om nog meer expertise op te doen over vloermatten, reisde Van Os af naar Scandinavië. “Daar heerst een andere cultuur; ze doen alles om vuil buitenshuis te houden. Ik was in Zweden bijvoorbeeld op een feestje bij iemand thuis en daar deed iedereen eerst de schoenen uit. Nou, dat is in Nederland niet bepaald een gewoonte. Toen ik met kerst even terug was in Nederland, keek ik met verbazing naar de entree van mijn supermarkt. Ik let er natuurlijk meer op dan een ander, maar daar lag een mat in de breedte. Daar kon je hooguit één voetstap overheen lopen. Als ze die mat in de lengte hadden neergelegd, was het al veel effectiever geweest. Want in de eerste meter neem je hooguit 30 procent op van het vuil op een schoen. Bij een mat van 4,5 meter loopt dat al op naar 80 procent van het vuil.”

Slijtage door zandkorrels

De meest bekende categorie betreft zandkorrels. Die zorgen voor snelle slijtage van vloeren, zeker van linoleumvloeren zoals die frequent in scholen en zorginstellingen te vinden zijn. Een ander gevolg van de inloop van (veel) vuil zijn hoge schoonmaakkosten. Zo gaat gemiddeld bijna 40 procent van alle schoonmaakactiviteiten naar het schoonmaken van vloeren. Verder vergroot een vochtige vloer de kans op glijpartijen, met alle aansprakelijkheidsrisico’s van dien.

Om aan deze bezwaren tegemoet te komen, ontwikkelde Elis speciale, zogeheten Microtech-matten. Dit is een combinatie van droogloopmatten (nylon) en schoonloopmatten (katoen). “De kwaliteit van onze matten staat niet ter discussie”, volgens Van Os, getuige van de keuze van een bekende bouwmarkt om de matten van Elis te gebruiken. “Het ligt misschien voor de hand dat zij de matten gebruiken die ze zelf verkopen, maar niet voor niets kiezen zij voor onze matten-dienstverlening.”

Het hele interview lees je in het digimagazine van Facto >> Facilitaire Trends van 2023
Lees meer over