Eskes Cleaning in KVK Innovatie Top 100

Eskes Cleaning in KVK Innovatie Top 100
© KVK

Waar je als klein landje allemaal niet goed in kunt zijn. Ook innoveren behoort daar zeker tot, want bedrijven van groot tot klein zijn dagelijks bezig met groeien en vernieuwen. Voor de innovators in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf organiseert de Kamer van Koophandel elk jaar de Innovatie Top 100. En ook dit jaar vinden we in die lijst een schoonmaakbedrijf.

De KVK stimuleert het mkb in Nederland graag om te blijven innoveren. De jaarlijkse Innovatie Top 100 is hierbij een extra stimulans. In de sector dienstverlening vinden we in de lijst van 2023 Eskes Cleaning terug.

De festivalmagneet

Eskes is een schoonmaakbedrijf dat zich specialiseert in event cleaning. Denk aan het schoonmaken van festivalterreinen. Dat betekent ook dat veel van het schoonmaakwerk plaatsvindt in de mooie maanden van het jaar. Daarom gebruikt ondernemer Eskes de wintermaanden om zijn dienstverlening nog efficiënter te maken. Eerder ontwierp hij al een machine om bierbekers op te zuigen. En nu komt Eskes met de festivalmagneet: een machine die een hobbelig grasveld met gemak metaalvrij maakt.

Met, de naam zegt het al, een constructie van sterke magneten die in een metalen bak zijn gemonteerd. De bakken lopen met de machine mee over de grond om het metaal op te pikken. Vervolgens zijn de magneten binnenin omhoog te trekken, zodat het metaal gemakkelijk weer van de plaat valt. Op de website van de festivalmagneet vertelt Eskes: “In gras heb je heel grote aantrekkingskracht nodig. De varianten die je standaard kunt kopen, hebben een trekkracht van een paar centimeter. Dat is mooi als alles vlak is, maar een weiland is hobbelig.” Ook heeft de wagen een GPS-systeem, zodat hij geen centimeter overslaat.

Schone leefomgeving

Op festivals komt veel klein metaal op het terrein terecht, zoals schroeven, haringen en munten. Toen Eskes zijn machine voor het eerst presenteerde waren organisatoren nog ietwat sceptisch; is het wel echt zoveel? Eskes wist dat wel zeker en dat bleek ook. Na elk rondje komt hij met emmersvol van het festival- en campingterrein af. Fijn voor de eigenaar van het weiland, want die kan het metaal omzetten in geld. Maar ook voor het milieu, aangezien anders veel van dit metaal in de grond zou blijven zitten. Daarom verdient Eskes zeker een plek in de KVK Innovatie Top 100 2023.

Lees ook: