Schoonmaker staat centraal bij robotproject van Gom

Schoonmaker staat centraal bij robotproject van Gom

Robotisering blijft een trend in de schoonmaak, zeker om de schoonmaakmedewerker te ontlasten bij lichamelijk zware taken. Ook schoonmaakbedrijf Gom is hier actief mee bezig en in dat kader zijn ze samen met RoboHouse, Kleentec en Hilton Foods Holland gestart met een nieuw project. Het doel is de schoonmaakmedewerkers te ondersteunen bij zwaar werk en het werk zo prettiger te maken.

Binnen het project werken schoonmaakmedewerkers bij Kleentec met de innovatieve oplossing Swivvle. Dit is een brace die de belasting verplaatst van de pols naar de grotere spieren in de arm en de schouder. De schoonmaakmedewerkers hebben al jaren te maken met zwaar werk en hadden niet gedacht dat hier verandering in zou komen. Het nieuwe hulpmiddel lost dit probleem op en de schoonmakers zijn hier zichtbaar erg blij mee.

Medewerker centraal

De werknemers werken sinds begin oktober met de Swivvle. Deze is na een halfjaar onderzoek, inclusief experimenten, diepte-interviews en brainstormsessies, beschikbaar. De schoonmaakmedewerkers hadden in de onderzoeksfase van het project veel inbreng. Gom wilde bij uitstek niet dat het een oplossing bedacht vanachter het bureau zou worden, maar dat de wensen en behoeften van de medewerkers centraal stonden. Zij zijn immers de experts in hun vak en weten precies waar ze in hun werk tegenaan lopen.

Werkgeluk

Doordat de schoonmaakmedewerkers veel inbreng hadden, voelen zij zich ook betrokken bij het project. Zo is het werkgeluk dus beter door de inzet van de innovatie, maar ook doordat ze zich gehoord en serieus genomen voelen. Daardoor waren de schoonmaakmedewerkers ook enthousiast en bereid om er alles aan te doen om van het project een succes te maken.

Innovatie in processen

Dit project heeft voor Gom ook laten zien dat innovatie niet altijd te maken hoeft te hebben met robotisering of andere innovatieve middelen, materialen en machines, maar dat het ook juist kan zitten in het werkproces. Door de medewerker centraal te stellen bij het verhogen van de schoonmaakkwaliteit, hebben veranderingen een groter draagvlak en zit er meer enthousiasme om het tot een succes te brengen.

Lees ook: