Vebego Airport Services innoveert met robotschrobmachines op Schiphol

Vebego Airport Services innoveert met robotschrobmachines op Schiphol

Wie binnenkort op Schiphol is, maakt kans om ze live te spotten: twee gloednieuwe robotschrobmachines die hier hun rondes maken. De robots zijn onderdeel van een pilot van Vebego Airport Services met Groveko en Alpheios.

Doel van de pilot is om de fysieke werkbelasting voor de schoonmaakcollega's te verlichten en de passagiersbeleving op Schiphol te verhogen. Tegelijkertijd is het een stap voorwaarts in het streven om de werkomgeving voor medewerkers te verbeteren.

Twee types

Vebego zet twee verschillende types robotschrobmachines in: een Gausium Phantas en een Gausium Scrubber 50. De eerste is een kleine machine van 60 cm hoog die helpt bij het schrobben van de toiletruimtes. Door de compactheid van de machine, draait deze makkelijk om de as, waardoor deze zich goed in krappe ruimtes manoeuvreert. Bovendien weet de Gausium Phantas zelf de weg weet te vinden naar de 48 sanitairgroepen.

De grote versie is terug te vinden in de publieke ruimtes. Hier draagt de Scrubber 50 bij aan een constante schoonmaakkwaliteit. Met als bijvangst dat de collega's zich hier kunnen focussen op lichtere werkzaamheden in dezelfde ruimte, of op werkzaamheden op een andere plek in de terminal.

Verlagen fysieke werkbelasting

De pilot sluit aan op eerdere pilots voor het verlagen van de fysieke werkbelasting, zoals een recente pilot met het rouleren van taken om collega's vitaal te houden. Deze pilot voerde Vebego Airport Services uit in samenwerking met Schiphol, FNV, CNV, Luchthaven college Schiphol, Schoonmakend Nederland, RAS en de andere schoonmaakpartijen op Schiphol. 

Lees ook: