Ontbijten én praten over cao-schoonmaak met Fedde Monsma (Schoonmakend Nederland)

Ontbijten én praten over cao-schoonmaak met Fedde Monsma (Schoonmakend Nederland)

In maart starten de onderhandelingen voor de nieuwe schoonmaak-cao. Schoonmakend Nederland is benieuwd wat schoonmaakbedrijven belangrijk vinden voor de nieuwe cao. Fedde Monsma trekt daarom de komende weken het land door om het net op te halen. Dit doet hij tijdens cao-ontbijtsessies.

Vooruitlopend op de cao-onderhandelingen, is Schoonmakend Nederland benieuwd welke wensen er leven bij de schoonmaakbedrijven. Monsma, cao-manager bij Schoonmakend Nederland, peilt daarom de meningen van de ondernemers. Wat vinden zij belangrijk voor de nieuwe cao en wat mag zeker niet ontbreken? Tegelijkertijd is hij benieuwd wat hun ervaringen zijn met de huidige cao. Wellicht zijn er ook andere zaken in de dagelijkse praktijk die aandacht vragen. Ook daarvoor legt hij zijn oor ten luister tijdens de zogeheten cao-ontbijtsessies.

Ondernemers zijn van harte uitgenodigd om aan te schuiven bij één van de twaalf ontbijtsessies. Vooraf aanmelden kan via de website van Schoonmakend Nederland. Dit zijn de data: 18 januari (Zeeland, Arnemuiden), 19 januari (Zuid-Holland, Nootdorp), 25 januari (Limburg, Heerlen), 26 januari (Noord-Brabant, Best), 30 januari ontbijt- en lunchsessie (Noord-Holland, Haarlem), 1 februari (Utrecht, Houten), 8 februari (Drenthe, Spier), 9 februari (Overijssel, Hengelo), 15 februari (Friesland en Groningen, Drachten), 29 februari (Gelderland, Duiven) en tot slot op 1 maart in Lelystad, in de provincie Flevoland.

Generatiepact

Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV gaan vanaf 19 maart meerdere keren om tafel om de nieuwe cao-schoonmaak te bespreken. Op de agenda staan in ieder geval het loon over 2025 en het generatiepact. Werknemers die 3 jaar of minder voor hun AOW-leeftijd zitten, 10 jaar in de branche werken en die minimaal 32 uur per week bij één werkgever werken, kunnen tot 20 procent minder gaan werken. Dit tegen 95 procent van het loon. Over deze 95 procent wordt volledig pensioen opgebouwd. Deze regeling vanuit de RAS is gestart op 1 januari 2023 en eindigt op 31 december 2025.

Lees ook: