Slimme prullenbak keert statiegeld uit via Tikkie

Slimme prullenbak keert statiegeld uit via Tikkie

Een pilot bij Burger King pakte al positief uit en nu mag ook het grote publiek ermee kennismaken: de SmartBin. Bij deze slimme prullenbak kunnen gasten van horeca- en fastfoodketens hun herbruikbare bekers inleveren en meteen het betaalde statiegeld op hun rekening laten storten.

De innovatieve inzameloplossing voor fastfoodketens is door Misset Horeca gespot op de Horecava 2024 in de RAI in Amsterdam. Met de SmartBin bieden Tomra en Tikkie een oplossing voor de horeca, die sinds dit jaar te maken hebben met de verplichting om alternatieven te bieden voor single use plastic. Hoe werkt het? De bekers worden door het personeel bij de kassa geladen met waarde (geld). Via een lezer kunnen de bekers, die zijn voorzien van RFID-chips, in de SmartBin worden gedeponeerd, waarna gasten een bon met Tikkie QR-code ontvangen. Hiermee kan het statiegeld direct worden teruggestort.

De ingeleverde bekers worden vervolgens professioneel gewassen en klaargezet voor de volgende gebruikers. Ook aan  mensen die de Tikkie-app niet gebruiken is gedacht: zij kunnen door het achterlaten van hun IBAN ook direct het statiegeld terugkrijgen.

Ombouwen

Door zijn compacte vormgeving is de slimme prullenbak in elke ruimte te installeren. Mark Delwig, commercieel directeur van Tomra: “Onze SmartBin heeft de omvang van een prullenbak. Desgewenst kunnen we zelfs bestaande prullenbakken aanpassen en ombouwen tot een SmartBin.”

Lees ook: