Pensioenfonds Schoonmaak stapt naar de rechter: "UWV moet mensen geven waar ze recht op hebben"

Pensioenfonds Schoonmaak stapt naar de rechter: "UWV moet mensen geven waar ze recht op hebben"

Al enige tijd liggen Pensioenfonds Schoonmaak en het UWV in de clinch. Volgens het pensioenfonds maakt het UWV deelnemers aan het fonds het zo moeilijk om geld te krijgen in geval een schoonmaakbedrijf failliet gaat, dat mensen niet krijgen waar ze recht op hebben. Het UWV is het hier niet mee eens.

Elke maand maakt Service Management een overzicht op van het aantal faillissementen dat de maand ervoor is gevallen en dat maakt het al duidelijk: niet elk schoonmaakbedrijf houdt het hoofd boven water. Heel vervelend, want de medewerkers zijn dan hun baan kwijt. Maar vaak betekent het ook dat het bedrijf al langer financieel in de problemen zit. Dat kan ertoe leiden dat de pensioenpremie een tijdje niet wordt betaald. Geld dat het pensioenfonds gebruikt voor het pensioen van de deelnemers.

Moeilijk formulier kost schoonmaker pensioen

Het UWV kan dat geld alsnog uitkeren aan het pensioenfonds, zodat werknemers toch het pensioen krijgen waar ze recht op hebben. Dan moeten die werknemers wel eerst een formulier invullen van het UWV. Maar dat gebeurt in zeven van de tien gevallen niet. Waarom? Het formulier is volgens Pensioenfonds Schoonmaak een juridisch document dat volstaat met moeilijke woorden. Veel schoonmaakmedewerkers kunnen daar geen kaas van maken en vullen het dus niet, of niet correct, in. En dat kan dus veel pensioen kosten.

Pensioenfonds wil helpen

Pensioenfonds Schoonmaak heeft daarom voorgesteld dat ze de schoonmaakmedewerkers gaan helpen met het correct en volledig invullen van dat formulier. Maar het UWV geeft aan dat de medewerkers dat toch echt zelf moeten doen. Daarom is het pensioenfonds boos. Pensioen Schoonmaak vroeg onlangs in een dringende brief of het UWV de zaak nogmaals wilde overwegen. Dat leverde niets op, volgens het UWV is dit een zaak tussen hen en de medewerkers. Daarom stapt het fonds nu naar de rechter.

Laten het er niet bij zitten

“Ik vind het schandalig dat UWV ons niet toestaat om schoonmakers te helpen om goed voor zichzelf en elkaar te zorgen. Dat iedereen maar voor zichzelf moet zorgen of anders pech heeft, is niet de maatschappij waar we in zouden moeten willen leven. Wij laten het hier dan ook niet bij zitten en zullen ons steentje bijdragen om de wereld net iets beter te maken”, zegt Tarik Uçar van Pensioenfonds Schoonmaak.

Lees ook: