Hago Zorg maakt OK's schoon: "een écht hectische omgeving waar geen uur hetzelfde is"

Hago Zorg maakt OK's schoon: "een écht hectische omgeving waar geen uur hetzelfde is"

Een operatiekamer schoonmaken, kan letterlijk van levensbelang zijn. Een taak die extreme precisie vraagt en alleen uitgevoerd mag worden door gecertificeerd personeel. Edwin Kuijpers, klantmanager Hago Zorg in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, weet hier alles van. "Werken op de OK afdeling betekent werken in een écht hectische, dynamische omgeving waar geen dag, wat zeg ik uur, hetzelfde is."

Op de website van Hago Zorg vertelt Kuijpers dat zijn team verantwoordelijk is voor de medische schoonmaak in het hele OK complex van het Catharina Ziekenhuis. Dat zijn dus niet alleen de 21 gewone operatiekamers, maar ook de vijf speciale operatiekamers waar hartoperaties uitgevoerd worden. "Van 's ochtends 6.00 uur tot 's avonds laat staan hier onze teams klaar. Iedere dag is het weer een heerlijke race tegen de klok. Gelukkig weten we vooraf hoeveel operaties er gepland zijn en wat we ongeveer kunnen verwachten. Maar ja, spoedoperaties zijn er de hele dag door, ook 's nachts. Daar zijn we gelukkig op voorbereid, maar dit vraagt ook om een bepaalde mindset van onze schoonmaakmedewerkers. Niet iedereen kan dit.”

Samen met de zorg

Anja, schoonmaak- en servicemedewerker van Hago Zorg, beaamt dit. “Het is hier altijd rennen, ik houd ervan! Ik werk al acht jaar binnen het OK-complex met zoveel plezier. Als de teamtelefoon gaat dan weten we hoe laat het is: onze actie en hulp is nodig. We staan dan al voor de OK klaar. Zodra de patiënt eruit gereden wordt, komen wij er in.” En als je denkt dat zij veel langer hebben om een operatiekamer dan hotelmedewerkers voor een hotelkamer, dan heb je het mis. Gemiddeld hebben ze tien minuten, al hangt het wel af van de uitgevoerde operatie. Goede communicatie met de zorg is dan ook essentieel. "Gelukkig denken de zorgprofessionals altijd met ons mee. Als zij zien dat het redelijk vies is, geven ze dit al meteen door. Dan zeggen ze: ‘kom maar met z’n tweeën’. Juist die vorm van samenwerken met de zorgcollega’s, samen die klus klaren, daar doe ik het voor. Dat geeft zoveel voldoening, we vormen echt één team beneden in het OK complex.”

Druk altijd hoog

Kuijpers zei het al: niet iedereen is geschikt voor dit werk. Er ligt grote druk op en je ziet dingen die je normaal niet dagelijks ziet. En dat is nog buiten het bloed. Daarbij kun je niet een even je alertheid laten varen, want voor de volgende patiënt moet alles weer brandschoon zijn. Anja vervolgt: “Alles wat wij doen gaat om veiligheid. Wij kunnen niet ‘even niet scherp zijn’, wij staan altijd ‘aan’, altijd alert. Ieder bloedvlekje is er één te veel en kan grote problemen veroorzaken. Hier zijn we op getraind. Iedere minuut passen wij toe wat we hebben geleerd in de opleiding OK reiniging en alle bijscholing die we jaarlijks volgen. Dit is echt belangrijk, de druk is altijd hoog.”

Bron: Hago Zorg

Lees meer: