Schoonmakend Nederland begint fase 2 project Duurzaam schadeherstel in de keten

Schoonmakend Nederland begint fase 2 project Duurzaam schadeherstel in de keten

In het kader van Duurzaam schadeherstel zijn eind januari drie werkgroepen van Schoonmakend Nederland aan de slag gegaan. De thema's van de drie werkgroepen zijn energie materieel, mobiliteit & mens en circulariteit. Ondertussen is fase 1 van het project bijna afgerond en start na de zomer de tweede fase.

In de eerste sessie van alle drie de werkgroepen is gesproken over het doel, de scope en de voorwaarden van het traject Duurzaam schadeherstel in de keten. De werkgroepen gingen dieper in op hun eigen thema en de bijbehorende materiële onderwerpen om zoveel mogelijk CO2-uitstoot te reduceren en daarmee de ecologische voetafdruk ketenbreed te verlagen.

Bevindingen eerste sessie

Een belangrijke bevinding uit de werkgroepsessies was dat de schadeherstelketen gedifferentieerd is. Naast de scheiding tussen bulkschades en grote schades zijn er verschillen in onder andere type schades (brand-, water-, storm-, vallen/stoten, et cetera) en in type schadeverzekering (opstal- en inboedelverzekering). Dat betekent veel verschillende waardeketens met aparte processtappen. Om die reden hebben de werkgroepen een keuze gemaakt voor een zestal waardeketens waar, naar verwachting, nu de meeste impact kan worden gemaakt: 

  1. Energie materieel - bulk schades - waterschade
  2. Energie materieel - grote schades - waterschade
  3. Mobiliteit & Mens - bulk schades - waterschade
  4. Mobiliteit & Mens - grote schades - brandschade
  5. Circulariteit - bulk schades - vallen en stoten en overige schades (brand-, water- en stormschade)
  6. Circulariteit - grote schades - brandschade

Laatste sessies

Op 12 en 14 juni stonden de derde en laatste sessies met de drie werkgroepen (energie materieel, mobiliteit & mens en circulariteit) op de planning. Het streven was dat de zes subgroepen kwamen met de uitwerking van de betreffende waardeketens in een Excelformat met daarin de top drie CO2-uitstoters en de drie bijbehorende verbetermaatregelen. Om te komen tot implementeerbare maatregelen is het de bedoeling dat per verbetermaatregel bij iedere ketenpartner zowel de huidige processtappen (IST) als de nieuwe processtappen (SOLL) uitgeschreven zijn.

Vervolg fase 2 en 3

De drie werkgroepsessies in de eerste helft van dit jaar (fase 1) zijn een opmaat naar de implementatiefase in de tweede helft van dit jaar. Deze start na de zomervakantieperiode vanaf september en duurt tot en met december (fase 2). Schoonmakend Nederland gaat dan verder met zes projectgroepen met elk drie pilotprojecten. Iedere projectgroep bestaat uit een samengesteld projectteam met minimaal één verzekeraar, één expertisedienst en één reconditioneerder. Ter vergroting van de slagkracht bestaan de projectteams uit onderling gecontracteerde ketenpartners. 

In deze fase ligt de focus op het doen van nulmetingen van de CO2-uitstoot en de daadwerkelijke implementatie van de verbetermaatregelen. Zodra het verbeterproces is ingericht volgt de executiefase (fase 3). Dan zullen ook 1-metingen van de CO2-uitstoot worden gedaan, om zo het verschil te kunnen aantonen van de reductie van CO2-uitstoot. Dit vindt in de eerste helft van 2025 plaats. Ook wordt dan een start gemaakt met het uitwerken van de te implementeren verbetermaatregelen van de overige CO2-uitstoters (ook als er IT-aanpassingen nodig zijn). 

Lees meer:

Balans over ontwikkelingen binnen de schoonmaak

Balans over ontwikkelingen binnen de schoonmaak

De vraag naar duurzame schoonmaakoplossingen groeit snel. Steeds meer bedrijven kiezen voor biologisch afbreekbare producten, energiezuinige apparatuur en milieuvriendelijke processen. Dit meldt Achint Atwal, directeur van Balans Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten uit Alkmaar.

Brancheorganisaties vragen steun kabinet voor zero-emissiezones

Brancheorganisaties vragen steun kabinet voor zero-emissiezones

Brancheorganisaties zoals RAI Vereniging, BOVAG en Techniek Nederland, samen met de milieuorganisatie Natuur & Milieu, pleiten voor steun van de landelijke politiek aan gemeenten bij de invoering van zero-emissiezones in binnensteden. Ze zeggen "grote zorgen over de politieke strijd" te hebben hierover.

Nieuwe subsidieregelingen voor laden elektrische bedrijfswagens

Nieuwe subsidieregelingen voor laden elektrische bedrijfswagens

Bedrijven kunnen binnenkort gebruikmaken van twee nieuwe subsidieregelingen die zijn bedoeld om de overstap naar elektrisch vervoer te versnellen. Het aantal elektrische bestel- en vrachtwagens in Nederland groeit en daarom zijn er ook steeds meer laadmogelijkheden voor de transportsector nodig.

Collega's nemen kliekjes mee naar werk om milieu te helpen

Collega's nemen kliekjes mee naar werk om milieu te helpen

Er wordt jaarlijks per persoon meer dan 33 kilo aan goed eten weggegooid. Om dit probleem onder de aandacht te brengen lanceren Hago Zorg en Vebego Cleaning Services in de Verspillingsvrije Week (van 9 tot en met 15 september) een initiatief met als thema 'Smakelijk delen. Samen tegen voedselverspilling'. Alle 12.500 medewerkers van deze organisaties ontvangen een setje van vier bakjes om hun restjes eten in te bewaren.