Schoonmakers ontvangen voor derde keer extra loon uit historische loonsverhoging

Schoonmakers ontvangen voor derde keer extra loon uit historische loonsverhoging

Omdat werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche vorig jaar zagen dat schoonmakers steeds meer moeite hadden met de duurdere boodschappen, kwamen Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV in mei 2023 een extra loonsverhoging van 12 procent overeen. De extra loonsverhoging kwam bovenop de lopende cao-afspraken (7 procent) van 2022-2024.

De eerste verhoging ging op 1 november 2023 in. Op 30 juni 2024 werd het loon voor de derde keer verhoogd. Het loon van 120.000 schoonmakers ging onlangs met nog eens 5,5 procent omhoog.

Historische loonsverhoging

Op 1 november 2023 kregen schoonmakers er 3,5 procent extra bij, op 1 januari 2024 3 procent en op 30 juni 2024 dus nog eens 5,5 procent extra. De afspraken komen bovenop de eerder gemaakte afspraken van bijna 7 procent. In totaal zijn schoonmakers er tot aan het einde van de looptijd van de vorige cao (30 juni 2024) bijna 19 procent op vooruit. Nog nooit eerder in de historie van de schoonmaakbranche zijn sociale partners zo’n hoge loonsverhoging overeengekomen.  

Sociaal gezicht  

Met de structurele extra loonsverhoging laten werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche hun sociale gezicht zien. “Bovendien blijven we zo ook in de toekomst aantrekkelijk voor onze huidige en nieuwe medewerkers en onderscheiden we ons van andere sectoren”, sluit Fedde Monsma, manager cao, arbeidsverhoudingen en projecten van branchevereniging Schoonmakend Nederland, af. 

Lees meer: