Blog Bert van Boggelen: Onjuiste aanbesteding in de markt 

Blog Bert van Boggelen: Onjuiste aanbesteding in de markt 

Als Code Schoonmaak monitoren wij actief de aanbestedingsmarkt. Hierin zien wij een groeiend aantal kwalitatief goede aanbestedingen. Maar we zien ook vaak aanbestedingen voorbijkomen waarmee we het niet eens zijn vanuit ons gedachtegoed. Hierop spreken we partijen aan en vaak komen we er dan samen snel uit, waarop de aanbesteding wordt aangepast. Dit kan gaan om indexatie in lijn met de code, een passende looptijd voor de opdracht of een juiste verhouding tussen gunning op kwaliteit en op prijs.

We komen zelden partijen tegen die niet openstaan voor onze redenaties, zeker niet als ze er vervolgens via de nota van inlichting ook op worden gewezen door de inschrijvende partijen. Echter zien we nu een aanbesteding, waarvan de honden geen brood lusten.

Niet inschrijven

Voornamelijk gunnen op prijs, geen heldere overgangstermijn en CPI-indexatie in plaats van verhogingen gekoppeld aan de cao-schoonmaak. Zelfs nadat wij en verschillende schoonmaakbedrijven de aanbestedende dienst hierop hebben aangesproken verandert er, tot onze grote verbazing, niks aan de aanbesteding bij deze gemeente Pijnacker-Nootdorp. Gelukkig hebben we een volwassen branche, waarbij organisaties de juiste keuze zullen maken in dit geval. Namelijk: niet inschrijven. 

Bert van Boggelen, Voorzitter Code Schoonmaak  

Lees meer: