Presentatie 1. Optimale workplace experience met data, algoritmes en AI (praktijkcase PwC)
De afdeling Facility Management van PwC (13 locaties in Nederland, circa 85.000 m², 4.200 werkplekken) heeft als doel een werkomgeving te realiseren waar medewerkers elkaar ontmoeten, inspireren, kennis delen en co-creëren. Om daar te komen wordt steeds meer gebruikt gemaakt van kunstmatige intelligentie en data.
Voorbeelden van toepassingen zijn onder meer:
- het efficiënt gebruik van m² (meten kantoorgebruik en -bezetting e.d.);
- het bedrijfsrestaurant (o.a. voorkomen van waste, automatisch afrekenen);
- robotisering (intelligente robots die ook onder bureaus kunnen);
- gebouwtechnologie (digital twin, inspelen op koude en warmte van buitenaf, inspelen op netcongestie);
- mobiliteit (inzicht in reistijden in relatie tot kantoorlocaties).
Rob Klinkert, Senior-portfoliomanager FM bij PwC, geeft samen met zijn collega's Elise Runge (innovatiemanager) en Maurice Tempel (portfolio manager & Digital Accelerator) inzicht in de ontwikkelingen en toepassingen.
- Wat zijn de ervaringen met de toepassing van moderne technologie in de werkomgeving bij PwC?
- Wat heeft het tot nu toe opgeleverd?
- Welke dashboards worden gebruikt?
- Wat zijn de plannen om in de nabije toekomst op basis van technologie de workplace experience verder te optimaliseren?
Presentatie 2.Zo realiseer je een 'zero waste'-werkomgeving (praktijkcase Nationale Nederlanden)
In het kader van verduurzaming zijn in het voorjaar van 2024 de eerste twee kantoorpanden van Nationale Nederlanden 'zero waste'-gecertificeerd: Haagse Poort (Den Haag) en Delftse Poort (Rotterdam).
Michelle Meier Mattern (Sustainability Lead Facility Management bij Nationale Nederlanden) en Denise Heijers (Facility Expert Services bij Nationale Nederlanden) nemen je tijdens hun sessie mee in hun reis naar de 'zero waste'-werkomgeving.
Ze doen dit samen met met Willem Sterkenburg en Patrick van der Sanden (beide van Renewi Nederland EcoSmart), Zij geven inzicht in de verschillende stadia van bronscheiding op kantoren en hoe je een organisatie kunt veranderen die al jaren op een bepaalde manier werkt.
Presentatie 3. Kantoor als magneet: uitdagingen en ervaringen (met de ervaringen van Vattenfall, Rabobank en Booking.com)
De overgang naar hybride werken en de toename van thuiswerken brengt voor organisaties de nodige uitdagingen met zich mee. Ze willen hun werkomgeving aanpassen (of hebben daartoe al een aantal stappen gezet) omdat ze zien dat veel thuiswerken op langere termijn leidt tot minder verbondenheid, minder kennisdeling, een verwaterde bedrijfscultuur en een verminderde kans op innovatie.
Laurine de Bruin (Directeur Real Estate & Facility Management bij Vattenfall NL) vertelt, samen met Marnix Mali (Directeur Real Estate en Facilities Booking.com) en Petra van de Nostrum (Arealead Work Environment Concepts bij Rabobank) wat hun organisaties doen/gedaan hebben om een aansprekende, duurzame, inspirerende en moderne werkomgeving te creëren.
Meer weten over het Facto Congres op 19 september a.s.?
Kijk op de congreswebsite voor meer informatie.
Kom je met meerdere collega's naar het congres? Profiteer dan van de aantrekkelijk meermanskorting.