Ondernemersorganisaties zien plussen en minnen in miljoenennota

Ondernemersorganisaties zien plussen en minnen in miljoenennota

De miljoenennota komt op een aantal punten tegemoet aan de zorgen in het bedrijfsleven, constateren VNO-NCW en MKB-Nederland. Toch zijn er volgens de ondernemersorganisaties ook een aantal minpunten, zoals de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs. Die zien de organisaties als "een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen".

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn "overwegend positief". Zo merken de organisaties dat het kabinet het belang van ondernemerschap ziet, onder andere door het terugdraaien van maatregelen met een negatieve impact. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verlaging van de winstvrijstelling voor het mkb en de verhoging van de energiebelasting.

Snijden in de regelbrij

"De laatste jaren zijn ondernemers steeds weer geconfronteerd met extra lasten en regels. Het is goed dat daar in 2025 eindelijk een eind aan komt en dat er conform onze aanbevelingen wordt begonnen aan het snijden in de regelbrij", stelt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. "We gaan het kabinet hier kritisch op volgen. Verder moet het kabinet nu vooral in de actie stand en daarvoor de samenwerking met ondernemers zoeken."

Kennis, innovatie en onderwijs

De bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs baren de organisaties daarentegen zorgen. Voor een goede concurrentiepositie zijn investeringen hierin juist nodig, stellen zij. Andere problemen die VNO-NCW en MKB-Nederland zien, zijn onder meer het overvolle stroomnet en "de stikstofklem waarin Nederland al vijf jaar zit". "We staan de komende jaren voor een aantal grote opgaven zoals het bouwen van voldoende woningen en het halen van onze klimaatdoelen. Om dit te realiseren moeten we het geld wel eerst verdienen", stelt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. "Het is positief dat het kabinet hier oog voor heeft. Voorop staat dat de focus nu volledig gaat naar de uitvoering van de plannen."

Lees meer:

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister Eddy van Hijum heeft een eerste gesprek gevoerd met de vakbonden over een vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen, bevestigt de bewindsman. Ruim een week geleden kondigde Van Hijum aan dat hij weer om tafel zou gaan met vakbonden en werkgevers, maar vakbond FNV reageerde daarop eerst een verkennend gesprek te willen voeren.

Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale regelingen

Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale...

Mensen moeten een klein foutje kunnen maken bij het aanvragen van sociale regelingen. Dat vindt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Nu zijn de regels te streng, waardoor mensen soms hard gestraft worden vanwege een vergissing.

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt een slag om de arm over de aanstaande gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken over een vroegpensioen voor mensen met zwaar werk. Minister Eddy van Hijum zei met de bonden om tafel te gaan om formeel te onderhandelen over een nieuwe regeling. Maar FNV herhaalt dat er eerst verkennende gesprekken nodig zijn om te bepalen of "voorstellen serieus worden behandeld" door het ministerie. In de tussentijd worden acties die in oktober gepland stonden niet opgeschort.

FNV verrast door bespreekbaarheid vroegpensioen zware beroepen

FNV verrast door bespreekbaarheid vroegpensioen zware beroepen

FNV is "aangenaam verrast" dat minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) heeft aangegeven dat de eisen van de vakbond aan een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen bespreekbaar zijn. Tijdens een debat over de kwestie met de Tweede Kamer gaf Van Hijum aan in de brief van FNV "geen showstoppers" te hebben gelezen.