Waarom zijn rapportcijfers niet toegestaan bij kwaliteitsrapportage VSR-KMS?

Waarom zijn rapportcijfers niet toegestaan bij kwaliteitsrapportage VSR-KMS?

VSR raadt het 'sterk af' om rapportcijfers te gebruiken voor het uitdrukken van de geleverde schoonmaakkwaliteit. In plaats daarvan adviseert de vereniging het gebruik van de Acceptance Quality Limit (AQL) voor een betrouwbare meting.

De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) ziet dat sommige schoonmaakadviseurs, opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven de VSR-KMS-rapportage terugbrengen naar een rapportcijfer.

Dit lijkt makkelijker en daardoor ook aantrekkelijker, aldus VSR. 'Met een 7 of een 8 zou het schoonmaakbedrijf zich zo ongeveer aan de contractafspraken hebben gehouden.'

Aantal toegestane fouten

Maar zo werkt het niet, waarschuwt VSR: zo'n rapportcijfer zegt namelijk niks over de afspraken die gemaakt zijn tussen opdrachtgever en schoonmaakbedrijf over de te leveren kwaliteit. VSR-KMS is gebaseerd op statistiek en percentages. Door de resultaten van de meting terug te brengen naar een rapportcijfer, ga je volgens VSR voorbij aan allerlei data. Bovendien 'doe je de geleverde schoonmaakkwaliteit tekort'.

In het VSR-KMS is de Acceptance Quality Limit (AQL) de norm: een percentage dat iets zegt over het aantal toegestane fouten, in dat type ruimte in dat gebouw.

Meer over de AQL

VSR heeft een flyer met '7 vragen en antwoorden over de AQL' op haar website gepubliceerd.