Rohde & Grahl wordt Nowy Styl

Rohde & Grahl wordt Nowy Styl

Sinds 2013 deel maakt Rohde & Grahl deel uit van Nowy Styl. In de loop van 2021 zal het bedrijf ook deze naam gaan dragen. Een grote verandering, die grote kansen en mogelijkheden biedt. Ook op het gebied van duurzaamheid.

Rohde & Grahl is in Nederland bekend als leverancier van ergonomisch kantoormeubilair en een bedrijf dat zich bezighoudt met kantoor- en projectinrichting in de breedste zin van het woord: van inventarisatie tot realisatie en van orderverwerking tot service en garantie.

De nieuwe naam voor Rohde & Grahl.

Nowy Styl is een globale speler, staat in de top 3 van fabrikanten van kantoormeubilair binnen Europa, en heeft ruim 6.000 medewerkers in dienst. In de ruim twee decennia dat het bedrijf actief is heeft het een wereldwijd netwerk opgebouwd, met 29 showrooms die onder meer zijn gevestigd in Europa, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast beschikt Nowy Styl over verschillende eigen productielocaties.

Duurzaamheidsambitie

Doordat Nowy Styl het productieproces grotendeels in eigen hand heeft is het in staat om dagelijks bezig te zijn met de missie: verantwoord ondernemen en het verminderen van de CO2 uitstoot. Nowy Styl is zich ervan bewust dat de bedrijfsactiviteiten een impact hebben op de wereld, en streeft ernaar deze impact te verminderen of te neutraliseren met het oog op toekomstige generaties. Er wordt grote waarde gehecht aan transparantie en communicatie over de werkwijzen en het naleven van verantwoordelijkheden, zeker wanneer dit te maken heeft met de grote duurzaamheidsambitie. Daarom worden de resultaten en behaalde doelen van de strategische werkwijze iedere twee jaar openbaar gemaakt door middel van het CSR duurzaamheidsrapport.

Nowy Styl gaat zorgvuldig om met de wereld, en specifiek met beperkt beschikbare grondstoffen. In de praktijk betekent dit dat er producten ontwikkeld en geproduceerd worden die lang meegaan en goed te recyclen zijn. Samen met partners en klanten wordt toegewerkt naar een circulaire economie.

Circulariteit in de praktijk: Transformatie Technohal Universiteit Twente

Een van de gerealiseerde projecten waarin duurzaamheid een grote rol speelde was de circulaire herinrichting van de verouderde Technohal van de Universiteit Twente. Deze hal werd getransformeerd tot een modern TechMed centrum: een duurzaam en generiek gebouw, geschikt voor verschillende doelgroepen.

De wens van de Universiteit was om voor de herinrichting zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken, en kenmerkende elementen van het gebouw, zoals de staalconstructies, moesten zoveel mogelijk behouden blijven. Voor de inrichting waren duurzaamheid en circulariteit de kernwoorden.

In het verlengde hiervan was de wens van de Universiteit om zoveel mogelijk van het reeds aanwezige meubilair te behouden. Aan deze wens kon tegemoet worden komen door het meubilair niet an sich te hergebruiken, maar te refurbishen, en het zo naadloos in te laten passen in het totale ontwerp.

 Uitdagingen bij Circulariteit en Refurbishment

In samenwerking met interieur architect Jos Bogaarts van Team T (bestaande uit: Defesche Van den Putte architectuur en stedenbouw, Bo.2 Rotterdam, Buro Bogaarts en Aronsohn) is een plan opgesteld hoe het reeds aanwezige meubilair weer ingepast kon worden in het nieuwe ontwerp.

De belangrijkste uitdaging hierbij: hoe krijg je oud meubilair, van verschillende types in dezelfde look & Feel? Jos Bogaarts: “Wanneer je circulair aan de slag gaat met meubels kom je toch tegen dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Hoe werk je een bestaand frame weer af nadat het in stukken gezaagd is zodat het toch weer mooi 1 geheel is? Hoe zorg je dat een verzaagd tafelblad weer netjes op een frame terecht komt en dat de randen goed afgewerkt zijn?”  Dit laatste bleek bijvoorbeeld lastig te zijn: het recyclen van de tafels was niet mogelijk vanwege de volkernbladen. Daarom is besloten om het materiaal te behouden en te voorzien van een nieuwe toplaag.

Léon Hindriks, accountmanager Rohde & Grahl – Nowy Styl, geeft aan: “Doordat er verschillende partijen bij het project betrokken waren was de onderlinge afstemmingen planning ook een uitdaging. Vanzelfsprekend moesten alle leveringen en montages op de juiste manier en binnen het juiste tijdsbestek worden uitgevoerd. Gelukkig konden we rekenen op de flexibiliteit van de onze partners, waardoor alles uiteindelijk zonder vertraging kon worden opgeleverd.”

Voortzetten duurzaamheidsmissie

Het werken met deze partners had nog een bijkomend voordeel, aldus Hans Bloemendaal, Sustainability-manager Rohde & Grahl - Nowy Styl:  “Het opknappen en aanpassen van meubilair is gedaan met lokale partners en omdat de activiteiten zich uitstekend lenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben we ook kans gezien om hier 'social return' toe te passen.”

Het TechMed Centre is een mooi voorbeeld van hoe duurzaamheid en circulariteit centraal kunnen staan tijdens een herinrichting, en resulteren in een prachtig eindresultaat. Ook onder de naam Nowy Styl zal Rohde & Grahl deze duurzaamheidsmissie voortzetten en koersen naar een circulaire economie.

Dit artikel is gesponsord door Rohde & Grahl.