Zo upgrade je elke vergaderruimte

Zo upgrade je elke vergaderruimte
Just Justa fotografie

Nu de lijnen tussen thuis en kantoor almaar dunner worden, zijn communicatiemiddelen steeds belangrijker. Thuis gebruik je natuurlijk een webcam, maar in een vergaderruimte - waar meerdere collega's in dezelfde ruimte zitten - heb je meer nodig. Het Nederlandse tech-bedrijf Trust zegt het antwoord te hebben met de IRIS.

Het afgelopen jaar stond, om duidelijke redenen, vooral in het teken van het nieuwe normaal. Dit heeft ervoor gezorgd dat we vooral digitaal contact moeten hebben met elkaar. Maar het bracht nog een grote verandering met zich mee: het nieuwe werken. Gebruik maken van vergaderzalen en conferentieruimtes werd lastiger en we waren genoodzaakt om vanuit huis te werken.

Gelukkig bestaan er webcams. In plaats van ons werk naast ons neer te leggen, konden we gewoon doorgaan met vergaderen. Er was een kleine learning curve, maar inmiddels zijn we gewend om te meeten via apps als Teams, Zoom en Skype. En ondanks dat we elkaar weer vaker in het echt kunnen ontmoeten, wordt er steeds vaker voor gekozen om alsnog deels thuis te werken. Het is niet alleen makkelijker qua time management (dáááág ochtendspits!), maar ook voor het milieu (dáááág diezelfde ochtendspits). En met de IRIS maak je elke vergaderruimte klaar voor deze nieuwe manier van werken.

Videoconferences

Je zou het kunnen zien als een uit de kluiten gewassen webcam”

Thuis gebruik je de webcam, maar in vergaderruimtes heb je iets anders nodig: een goede videoconferencecamera. Je zou het kunnen zien als een uit de kluiten gewassen webcam, maar dan met snufjes die het perfect maken voor grote vergaderruimten.

Dankzij de groothoeklens is het mogelijk om meerdere mensen tegelijk in beeld te hebben. Tot acht mensen zijn te zien, terwijl ze op een veilige afstand van elkaar zitten. Dat zorgt ervoor dat de collega’s thuis, of zakenpartners aan de andere kant van de wereld, altijd zien met wie ze in gesprek zijn.

Altijd de juiste instellingen

Daarnaast zit de IRIS vol met handige snufjes die het leven van elke medewerker aanzienlijk makkelijker maken. Zo heeft het bedrijf ClearView ontwikkeld: een technologie die ervoor zorgt dat de camera altijd de juiste lichtinstellingen gebruikt. Onduidelijke silhouetten wanneer er veel tegenlicht is, zijn verleden tijd.

Ook kan de videoconferencecamera sprekers volgen, zodat de persoon die praat in beeld is. Wanneer de presenter opstaat en rondloopt, dan zal de camera deze volgen. De ingebouwde microfoons doen hetzelfde, met ClearSound-technologie, wat achtergrondgeluiden ook nog eens weghaalt; spraak wordt zelfs tot 5 meter ver goed opgepikt.

Scherp en simpel

De IRIS heeft een geavanceerde sensor met 4K UHD-beeldresolutie. Dat is vier keer scherper dan Full HD. High Dynamic Range, ook wel bekend als HDR, zorgt voor de beste beeldkwaliteit in alle omstandigheden. En dat is allemaal te bedienen via de eenvoudige afstandsbediening.

Gewoon de stekker in het stopcontact en de HDMI-kabel in de tv”

Simpel is ook wel het magische woord; de videoconferencecamera is binnen no-time aangesloten. Gewoon de stekker in het stopcontact en de HDMI-kabel in de tv. Als dat eenmaal staat, kan iedereen gebruik maken van de camera. Even de USB-kabel in de laptop klikken en je bent klaar om te vergaderen. Zo hoef je niet steeds een ticket in te schieten bij de IT-afdeling als er een belangrijke meeting aan zit te komen.

Accessoires

Omdat de videoconferencecamera voor elk bedrijf inzetbaar moet zijn, zijn er wat accessoires ontwikkeld die daarbij kunnen helpen. Zo is er een TV-mount die op bijna elke tv past, om de camera boven of onder een tv te plaatsen. Zelfs tv’s tot 88 inch, voor grotere vergaderruimtes.

En over grote ruimtes gesproken, met de externe microfoon wordt het mogelijk om tot 10 meter nog steeds mee te praten met de meeting. Handig voor de boardrooms van multinationals.

Clevergreen

Nu scheelt thuiswerken al heel wat milieuvervuiling, maar het Dordtse bedrijf houdt niet op bij het maken van videoconferencecamera’s. Ook op het gebied van verpakkingen wordt hard gewerkt om de toekomst een stuk groener te krijgen. Om de CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te maken, wordt  het product geleverd in een doos die volledig is gemaakt van gerecycled materiaal. Dat scheelt dus ook weer afval.

Bijna de gehele laptoptas is gemaakt van gerecyclede PET-flessen”

Omdat het milieu top-of-mind is voor Trust, heeft ze onlangs Clevergreen getoond: een initiatief om zoveel mogelijk vervuiling tegen te gaan. Kleinere verpakkingen resulteren in minder afval en minder vervuiling tijdens het vervoeren. Wanneer er plastic gebruikt moet worden voor verpakkingsmateriaal, dan is dit zoveel mogelijk gerecycled. En dan zijn er ook nog producten die van gerecycled plastic zijn gemaakt, zoals de onlangs getoonde Atlanta-laptoptassen. Bijna de gehele tas is gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Onduidelijke silhouetten wanneer er veel tegenlicht is, zijn verleden tijd.

Deliver a clear message

Met de IRIS worden videovergaderingen makkelijker, natuurlijker en zelfs leuker. De tijden zijn voorbij waarbij het plannen van een video-call tijd en geld kost.  Er is nu een  betaalbare oplossing voor mkb'ers, die dankzij de uitbreidingsmogelijkheden ook voor grote corporaties interessant zijn. En met Clevergreenweet je ook dat jouw voetafdruk zoveel mogelijk wordt beperkt. Dat is pas een duidelijke boodschap.

Dit artikel is gesponsord door Trust.