Kosten schoonmaak stijgen volgens inkooporganisatie met 4,5 tot 5 procent

Kosten schoonmaak stijgen volgens inkooporganisatie met 4,5 tot 5 procent

De kosten voor schoonmaak gaan in 2020 sterk omhoog, met gemiddeld 4,5 tot 5 procent. Dat stelt althans het adviesbureau Intrakoop op haar website. Volg Service Management op LinkedIn:

Eerder al kwamen wij op basis van een inventarisatie onder schoonmaakbedrijven uit op een “denkbare en waarschijnlijke” stijging van zes procent. Intrakoop houdt het nu dus op 4,5 tot 5 procent. De redenen voor de stijging zijn bij Service Management en Intrakoop hetzelfde. Die laatste partij: “Wijzigingen in de CAO en de invoering van de wet WAB zijn  de belangrijkste oorzaak.” De adviesorganisatie meldt ook dat haar leden “die deelnemen aan onze overeenkomsten een lagere prijsverhoging tegemoet kunnen zien. Die is gelijk is aan de NZA-indexering voor 2020.”

Alles weten over de Wet Arbeidsmarkt in Balans?
De Wet Arbeidsmarkt in Balans - alles wat je als schoonmaakondernemer moet weten

Download de gratis whitepaper

Inkopers bedingen lagere prijs voor schoonmaak

Blijkbaar heeft de inkoop- en adviesorganisatie voor haar schoonmaakcontracten een lagere prijs bedongen.  “Als Intrakoop-lid met een overeenkomst voor schoonmaak blijven de gemaakte afspraken ook voor 2020 van kracht. De contractuele maximale stijging van de prijzen voor de dienstverlening is 3,33%. Dit is de vastgestelde NZA-indexering, gebaseerd op personele en materiële kosten, voor volgend jaar die van toepassing is op onze contracten.”

Brutolonen stijgen met 3 procent

De brutolonen van medewerkers in de schoonmaakbranche stijgen in 2020 met 3 procent (1 procnet per 1 januari en 2 procent per 1 juli). Ook hebben zij recht op een extra vrije dag en stijgt de eindejaarsuitkering. De grootste stijging in kosten komt echter door de Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Per 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans in. Intrakoop: “Deze wet bevat maatregelen om de verschillen tussen medewerkers met vaste contracten en flexibele contracten kleiner te maken. Daarom krijgen oproepkrachten en payrollwerknemers meer zekerheid. Ook wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om een vast contract aan te bieden. Wijzigingen die de wet met zich meebrengt zijn onder andere het recht op transitievergoeding bij ontslag, strengere regels voor oproepovereenkomsten en een hogere ww-premie bij tijdelijke contracten.”