Werkgevers presenteren statement: Bestrijd de krapte op de arbeidsmarkt, investeer in inclusie

Werkgevers presenteren statement: Bestrijd de krapte op de arbeidsmarkt, investeer in inclusie

Cedris, Op naar de 100.000 en 25.000 banen en De Normaalste Zaak roepen het nieuwe kabinet op om extra in te zetten op werk en begeleiding voor mensen met een ondersteuningsbehoefte op de arbeidsmarkt. Hiertoe komen zij naar buiten met een manifest onder de titel Bestrijd de krapte op de arbeidsmarkt, investeer in inclusie. Zij presenteerden het statement tijdens de aftrap van de Maand van de 1000 voorbeelden.

Concrete maatregelen

De drie partijen pleiten voor concrete maatregelen om maatwerkondersteuning te faciliteren. Ze betogen dat dit juist nu belangrijk is, omdat de markt staat te springen om potentiële arbeidskrachten die nu niet aan duurzaam werk komen. Door gecompliceerde regelgeving en praktische belemmeringen komen mensen met een arbeidsbeperking namelijk vaak niet in dienst. Het gaat om honderdduizenden potentiële werknemers.

"Met de economische noodzaak om openstaande vacatures te vervullen ligt er een niet te missen kans om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen", aldus Job Cohen, voorzitter van Cedris. "Het is cruciaal om nu te investeren in een stevige ondersteuningsstructuur voor werkgevers en werknemers en te zorgen voor voldoende instrumenten en begeleiding. Deze kans mag een nieuw kabinet niet laten liggen."

Blijvende investeringen

Het manifest bestaat uit meerdere onderdelen. In de eerste plaats betogen de ondertekenaars dat alle werkgevers moeten kunnen rekenen op individuele dienstverlening, voldoende ondersteuning en eenvoudige en uniforme regelgeving. Voor werkzoekenden moet daarnaast maatwerkondersteuning en een passend scholingsaanbod beschikbaar zijn. Ten derde is het van belang dat er blijvende investeringen worden gedaan in sociaal ontwikkelbedrijven. Deze bedrijven vormen zowel een opstap naar betaald werk, als een vangnet wanneer iemand geen duurzame werkgever vindt.