Schoonmaakbedrijven zetten hun personeel massaal in het zonnetje

Schoonmaakbedrijven zetten hun personeel massaal in het zonnetje

De achtste editie van De Dag van de Schoonmaker vindt veel bijval onder schoonmaakbedrijven. Bijna (link: https://www.ddvds.nl/deelnemers text: 250 bedrijven target: _blank) zetten zo'n 200.000 (specialistische) schoonmakers op donderdag 15 juni in het zonnetje onder de noemer: 'Bedankt, jij maakt het verschil!' Leuke wetenswaardigheid: het televisieprogramma Goedemorgen Nederland besteedt aandacht aan De Dag van de Schoonmaker én aan de verkiezing Schoonmaker van het Jaar.

Het aantal schoonmaak(gerelateerde) bedrijven, eigen diensten en opdrachtgevers dat zich heeft aangemeld voor De Dag van de Schoonmaker, op donderdag 15 juni, is weer gegroeid. De achtste editie staat in het teken van bedanken, in de vorm van aandacht, een compliment of attentie. Want waar zijn we zonder schoonmaak? Zonder hygiëne? Zonder infectiepreventie? Zonder beleving en zonder hospitality? Schoonmaak is van alle tijden, maar De Dag van de Schoonmaker niet, die is er sinds 2016.

Pluim

'Bedankt, jij maakt het verschil!' Deze pluim verdienen álle schoonmakers van Nederland, stellen Marlies, Petra, Carlijn en Denise, de vrijwilligers van De Dag van de Schoonmaker enthousiast. “De Dag van de Schoonmaker benadrukt trots en respect voor de 200.000 schoonmakers en specialistisch reinigers, zoals glazenwassers, gevelreinigers, vloeronderhoudsmedewerkers, huishoudhulpen, cleanroom en industrieel schoonmakers.”

Waardevol vak

“Het gaat op deze dag vooral om dat iedereen zich realiseert hoe belangrijk schoonmakers zijn. Zij zetten zich in voor het waardevolle schoonmaakvak. Elke dag. Overal. Zij maken het verschil, want een schone omgeving zorgt voor een schone beleving. Daar worden mensen blij, enthousiast en positief van. Schoonmaak zorgt ook voor welzijn; schoon is zelfs essentieel in omgevingen als ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en klinieken."

Televisie

Televisiezender NPO1 besteedt donderdag aandacht aan De Dag van de Schoonmaker én de verkiezing Schoonmaker van het Jaar in het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland van Omroep WNL.

Oorsprong

De Internationale dag van de Schoonmaker vindt zijn oorsprong in Los Angeles. Op 15 juni 1990 gingen de schoonmakers daar de straat op voor een demonstratie. Er werd ingezet op betere arbeidsvoorwaarden voor de schoonmaakbranche. Sindsdien wordt ieder jaar op 15 juni deze demonstratie herdacht op de Internationale Dag van Rechtvaardigheid van de Schoonmaker. Er wordt stilgestaan bij het werk en de arbeidsvoorwaarden van schoonmakers. Ook in Nederland wordt hierbij stilgestaan door op 15 juni een podium te creëren voor schoonmakers. "Zij verdienen dat podium, zij verdienen het om in het zonnetje te staan. Immers, zij maken het verschil!"