Schoonmaakhulp en haar ex krijgen werkstraffen voor 'opruimen' van bankrekening bejaarde man

Schoonmaakhulp en haar ex krijgen werkstraffen voor 'opruimen' van bankrekening bejaarde man

Een vrouw (42) uit Hoogeveen en haar ex-man (50) uit Zuidlaren zijn door de rechtbank in Assen deze week veroordeeld tot een taakstraf van tweehonderd uur, omdat ze ruim 160.000 euro gestolen hebben van een hoogbejaarde Hoogevener. Ook kregen zij een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

Het voorval speelde in 2017. De vrouw maakte al tien jaar schoon bij de negentiger, die een vrij eenzaam bestaan leidde, zo is te lezen in een artikel op RTV Drenthe. Ze werd zijn vertrouwenspersoon, hielp hem en deed boodschappen voor hem.

Machtiging om financiën te beheren

Nadat de bejaarde man haar machtigde om zijn financiën te beheren ging het mis. De vrouw en haar toenmalige man waren verslaafd aan gokken en cocaïne en konden de verleiding niet weerstaan om het geld ook te gebruiken voor de eigen boodschappen. Ze kochten een auto en betaalden de rijlessen van de dochter van de vrouw. Veel geld ging op aan coke en gokken.

Spijt

Een familielid van de man ontdekte in 2018 dat de bankrekening van de bejaarde was geplunderd. De politie arresteerde het voormalige stel. De bejaarde verklaarde dat hij slechts twee keer toestemming had gegeven om te pinnen voor boodschappen die hij nodig had. Een paar maanden later overleed hij. De vrouw heeft spijt betuigd. Zij en haar inmiddels ex zijn inmiddels afgekickt van hun verslavingen.

Familie wil gestolen geld terug

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De familieleden van de bestolen man eisten het gestolen geld op. De claim werd echter afgewezen, omdat die niet volgens de regels was opgesteld. De erfgenamen kunnen hiervoor een civiele procedure opstarten.