Tamara van Ark is nieuwe voorzitter van Schoonmakend Nederland

Tamara van Ark is nieuwe voorzitter van Schoonmakend Nederland

Schoonmakend Nederland heeft een nieuwe voorzitter: Tamara van Ark. De leden van de branchevereniging voor de professionele schoonmaak- en glazenwassersbedrijven hebben unaniem ingestemd met haar benoeming. Rob Rommelse, directeur Schoonmakend Nederland, stelt dat met het aantreden van Van Ark een volgende stap is gezet "in de positionering van onze cruciale sector en de belangenbehartiging voor onze leden."

Van Ark volgt Niek Jan van Kesteren op die tijdelijk de rol van interim voorzitter op zich nam na het vertrek van Piet Adema, de huidige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Politieke ervaring

De nieuwe voorzitter neemt veel politieke ervaring mee. Van Ark was onder meer lid van de Tweede Kamer, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en tot half 2021 minister voor Medische Zorg en Sport. Na haar ministerschap is ze actief in verschillende functies zoals dementierapporteur voor Alzheimer Nederland en het lidmaatschap van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050.

Waardering voor sector

“Haar kennis van en ervaring met de arbeidsmarkt en werkgeverschap passen uitstekend bij de uitdagingen waar we voor staan als arbeidsintensieve sector", zegt Rommelse: "Daarnaast hecht ze veel belang aan de maatschappelijke positionering en waardering van onze sector. En natuurlijk is ook haar kennis vanuit de landelijke politiek waardevol. Dit gaat ons helpen in het blijvend op de kaart zetten van onze cruciale sector.”

Onmisbare medewerkers

Van Ark is blij met haar benoeming: "Ik heb de schoonmaakbranche leren kennen als een professionele, ondernemende branche waarin de onmisbare medewerkers, het belang van hygiëne, duurzaamheid en de kwaliteit van het werk centraal staan. Voor de leden en hun medewerkers van Schoonmakend Nederland stroop ik graag de mouwen op om aan de slag te gaan met de uitdagingen die er liggen."

Foto: LAV Fotografie

Schrijf je nog tot 14 september in voor de Best Practice Awards 2024

Je hebt nog een kleine twee weken om je best practice in te schrijven voor de grote jaarlijkse Best Practice Awards van de Code Schoonmaak. Het thema dit jaar is Investeer in de schoonmaker. Heb jij een mooi voorbeeld van de ketensamenwerking tussen schoonmaakbedrijf, opdrachtgever en schoonmaker? Worden de schoonmakers bijvoorbeeld betrokken bij nieuwe aanbestedingen of hebben zij inbreng wat betreft werk en werktijden? Hebben de schoonmakers dankzij deze investeringen meer plezier in hun werk? Dan ben je een mooi voorbeeld voor de branche!

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen hebben opgeroepen tot een landelijke staking in de schoonmaaksector op 9 september. Het doel is de verlenging van de vroegpensioenregeling (RVU), een verhoging van het bedrag dat maximaal boetevrij aan een werknemer mag worden betaald en het opzetten van een gevalideerde regeling hoe zwaar werk wordt bepaald.

Edgar van Engelen (Qualis Insight) over soap rond aanbesteding: "Met open mond heb ik dit gelezen"

Edgar van Engelen (Qualis Insight) over soap rond aanbesteding: "Met open mond heb ik dit gelezen"

Er is al enige tijd reuring rond de aanbesteding die de gemeente Pijnacker-Nootdorp in de markt zette voor de schoonmaak van sportaccommodaties. De aanbesteding voldoet niet in het minst aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en de situatie leidde zelfs tot Kamervragen van CDA-fractievoorzitter Janno Meijer. De gemeente meent echter dat het schoonmaakwerk eenvoudig is en dus is het redelijk dat de prijs doorslaggevend is. Ze hebben ondertussen een partij gevonden die het werk op zich gaat nemen.

Blog Bert van Boggelen: Meld je aan om de Werkdrukmeter te testen

Blog Bert van Boggelen: Meld je aan om de Werkdrukmeter te testen

De Code Verantwoordelijk Marktgedrag in de schoonmaak volgt op de voet wat er gebeurt in de schoonmaakbranche. Zeker als het gevolgen heeft voor de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en dus de schoonmakers. Een van de meest in het oog springende cao-afspraken als het gaat om samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, is de werkdrukmeter die verplicht gesteld is bij aanbestedingen met een waarde van 500.000 euro of meer per jaar. Schoonmaakbedrijven dienen in dat geval negen maanden voor en zes maanden na de contractwisseling de werkdrukmeter uit te voeren. Dit om goed te monitoren of de wisseling niet voor (onbedoelde) verhoogde werkdruk heeft geleid. En om tips te krijgen hoe het nog beter kan.