Als gebruikers sanitair afval door de wc spoelen verdwijnt het in het riool. Als een riooloverstort bijvoorbeeld door een hevige regenbui overloopt, belanden de producten rechtstreeks in de rivieren. "Wat op de oevers wordt gevonden is nog maar een klein deel. Er raakt ook afval verstrikt in struikgewas langs het water en er blijven spullen onder water hangen. Overal zit plastic in en dat vergaat niet. Daarom willen wij dat er op Europees niveau maatregelen worden genomen", aldus Boesten.
Meeste afval bij Nederrijn en Maasoever
Overal in het land is sanitair afval langs de oevers van de grote rivieren aangetroffen, maar de oever van de Nederrijn bij Arnhem en de Maasoever bij Eijsden in Zuid-Limburg spanden de kroon. "Bij de Nederrijn zit een hoogwateroverstort voor de Rijn vanuit Lobith. Het afval glipt makkelijk tussen de spijlen van die overstort door. Bij Eijsden arriveert het Maaswater uit België. Dat gaat via een overstortsluis Nederland in. In Eijsden vinden we steeds ook veel Belgisch afval op de kanten", zegt Boesten.
Vooruitgang
Voor het probleem met de billendoekjes is het eind volgens Boesten in zicht: binnen enkele jaren gaat in heel Europa gelden dat ze biologisch afbreekbaar moeten zijn. Er bestaan al circulaire wattenstaafjes en tampons. Schone Rivieren gaat daar in de campagnes nog meer de nadruk op leggen.