Consumentenbond: Allesreiniger Dettol maakt het beste schoon

Consumentenbond: Allesreiniger Dettol maakt het beste schoon

Wandel een willekeurige supermarkt in en je vindt wel dertig verschillende soorten allesreiniger. Minstens. Van bloemetjesgeur tot citroen of parfumloos, van ecologisch tot extreem sterk en van budgetmerk tot duur A-merk. Wij begrijpen het volledig dat je door al die soorten geen enkel idee meer hebt van welke allesreiniger nou z'n werk goed doet en welke wat minder.

Specialistische reinigers maken beter schoon

Uit een eerdere test van de Consumentenbond bleek al dat specialistische reinigers (bijvoorbeeld badkamer- of keukenreinigers) beter schoonmaken dan allesreinigers. Dit komt doordat dit soort middelen vaak extra ingrediënten bevatten, zoals bleek of zuur, waardoor zij gerichter en beter schoonmaken. Maar, ze zijn niet alleen beter in het verwijderen van vet, kalk of andere vlekken, ze tasten ook sneller bepaalde oppervlakten aan. Het advies van de Consumentenbond? Gebruik voor de keuken en badkamer specialistische middelen. Voor de andere schoonmaakklussen zijn allesreinigers prima geschikt.

De beste allesreiniger: Dettol Citroen & Limoen

Voor de test werden 25 verschillende soorten allesreiniger met elkaar vergeleken. Met behulp van een poetsrobot werden de verschillende combinaties van materialen en vlekken schoongemaakt. Als refe entiepunt werd water gebruikt en de geteste allesreiniger werd verdund volgens het advies op de fles. Wat bleek? De Dettol Citroen & Limoen is de beste allesreiniger met een rapportcijfer van een 8,7! Het middel zit bomvol met detergenten, waardoor het vet en ander vuil goed oplost.

Opvallend  aan dit middel is het verdunningsadvies: 3 dopjes per 5 liter. Met een richtprijs van 2,59 euro is deze Dettol allesreiniger al niet goedkoop en door de hoge dosering is de prijs per 1000 liter sop zo’n 40 euro. Aan de prijzige kant dus.

Beste Koop: W5 Citroenfris van de Lidl

De W5 Citroenfris Allesreiniger van de Lidl is tien keer goedkoper dan de Beste uit de Test: 1000 euro sop kost slechts 4 euro. De kwaliteit is er niet minder om, want het middel ontving een 8,2 als rapportcijfer. Met de adviesprijs van €0,99 per fles, bombardeert de Consumentenbond deze reiniger als Beste Koop.

Ecologische Allesreinigers: Alleen Klok doet het goed

Het enige ecologische schoonmaakmiddel dat níet tegenviel is die van Klok. De rest van de ecologische allesreinigers presteerden (zeer) slecht en scoorden dan ook fikse onvoldoendes tijdens de test. Die van Klok daarentegen, deed het uitstekend en ontving zelfs het op-één-na hoogste rapportcijfer: een 8,4. 1000 Liter sop kost ongeveer een tientje. Niet belachelijk duur. Daarnaast bevat hij geen geur- en kleurstoffen en heeft hij het (redelijk strenge) Nordic Ecolabel.

De top-10 beste allesreinigers:

  1. Dettol Citroen & Limoen (8,7)
  2. Klok allesreiniger / ecologisch (8,4)
  3. Dettol Kersenbloesem (8,4)
  4. W5 Citroenfris / beste koop (8,2)
  5. Markant Citroen (7,9)
  6. Perfekt Citroen (7,9)
  7. 1 de Beste Citroen (7,9)
  8. Plus Citroen (7,9)
  9. Spar Citroenfris (7,9)
  10. AH Basic Allesreiniger (7,5)

Lees ook:
Test Consumentenbond 2018: Stofzuigers AEG, Bosch & Philips de beste
Test consumentenbond: stofzuigers Miele het beste

Like onze Facebookpagina: