Glazenwassers Romaro maken 1600 glaspanelen weer blinkend schoon

Glazenwassers Romaro maken 1600 glaspanelen weer blinkend schoon

Het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam schittert weer van alle kanten. Glazenwassers van Romaro Schoonmaakgroep hebben onlangs deze klus geklaard: 1600 spiegelende glaspanelen, ofwel 6000 vierkante meter glas poetsen. Een volle week werk, zo zien we in een reportage die het (link: https://www.ad.nl/binnenland/leon-en-reamon-maken-iconisch-gebouw-met-1600-panelen-schoon-dit-wil-iedere-glazenwasser-doen~abd9acc4/ text: AD target: _blank) maakte.

Op veertig meter hoogte heb je een meteen een mooi uitzicht op de skyline van Rotterdam, merkte glazenwasser Leon Spaans vrolijk op tijdens de reportage. De eerste meters vanaf de grond konden de glazenwassers op normale wijze aan het werk, maar vanaf een hoogte van circa tien meter pakten ze een hoogwerker erbij. Met twee man sterk klaarden ze de omvangrijke klus, veilig vastgeketend aan het bakje van de hoogwerker. Alles bij elkaar duurde het een volle week. Zo'n groot glazen gebouw trekt natuurlijk genoeg vuiligheid aan. Een schoonmaakbeurt was dan ook weer eens nodig. "Hij is heel vies, het is een tijdje niet gedaan", lacht Spaans.

Osmose-water

om al dat glas weer te laten stralen, maken de vakmannen op grote hoogte gebruik van osmose-water. “Dat is ontkalkt en laat geen vlekken na. Je hebt geen zeep of chemicaliën nodig. We borstelen de ruiten en doordat we osmose-water gebruiken, hoeven we niet te zemen: we laten de ruiten nat; die drogen dan vanzelf streeploos op.”

Blinkend schoon

Idealiter zou het depot vier keer per jaar moeten worden gepoetst. “Maar we hebben ook met budgetten te maken”, zo geeft Mark Mommers, commercieel manager bij Romaro Schoonmaakgroep aan. In de praktijk komt het neer op drie glazenwasbeurten per jaar. De glazenwassers hebben wel eer van hun werk. Alle stof en vuil is er vanaf gespoeld en de iconische blikvanger van Rotterdam blinkt als nooit tevoren.

Bron: AD