Verdachte verschijnt voor de rechter voor duwen tegen ladder van glazenwasser

Verdachte verschijnt voor de rechter voor duwen tegen ladder van glazenwasser

Een glazenwasser viel een jaar geleden meters naar beneden van zijn ladder, omdat er onenigheid was over de betaling van een rekening. Het Openbaar Ministerie eiste maandag bij de rechtbank in Den Haag drie jaar cel en tbs met voorwaarden tegen een man voor het omduwen van de ladder van de glazenwasser.

Het slachtoffer viel meters naar beneden, brak diverse botten en verloor het zicht in een van zijn ogen volledig en in zijn andere oog deels. Hij moest langdurig revalideren. Enige tijd voor dit voorval had de glazenwasser de ramen van een gezin gewassen. De rekening was nog niet betaald door de zwager van het gezin, omdat de ramen nog vies zouden zijn. Het slachtoffer kwam 14 december verhaal halen; uit boosheid klom hij op zijn ladder en wreef aarde op de ruiten. Hij wilde zijn 15 euro hebben voor het verrichten van de klus.

Aandacht trekken

Het OM verwijt de verdachte het trekken, duwen en schudden aan de ladder. De dove verdachte vertelde met behulp van een gebarentolk aan de rechters dat het niet de bedoeling was het slachtoffer te laten vallen. "Ik wilde zijn aandacht trekken." De advocaat van de verdachte pleitte dan ook voor vrijspraak. "Het was een domme, ondoordachte actie, maar van geweld was geen sprake." Ook wijst hij erop dat het slachtoffer in zijn ogen onveilig aan het werken was. Zo was de ladder niet gezekerd.

Opname in kliniek

Deskundigen die onderzoek hebben gedaan naar de psychische staat van de verdachte adviseren tbs met voorwaarden en opname in een kliniek. De verdachte is onder meer zwakbegaafd en heeft problemen met het reguleren van agressie. Hij is eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. De rechtbank doet donderdag 22 december uitspraak.