Campagne vestigt aandacht op veilig werken op lage hoogte

Campagne vestigt aandacht op veilig werken op lage hoogte

Vallen van een lage hoogte lijkt misschien onschuldig, maar je kunt je danig bezeren bij een val van de eerste etage of een ladder. Voorzorgsmaatregelen treffen en goed opletten is dan ook belangrijk, is de boodschap van de campagne Vallen van hoogte. Hoewel de campagne uit de koker komt van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), biedt het ook zeker interessante punten voor schoonmakers en glazenwassers die op hoogte werken.

Er zijn al veel maatregelen om vallen van hoogte te voorkomen, en gelukkig gaat het vaak goed. De GCVB verwacht dat het bewust veilig werken wordt gestimuleerd door extra aandacht te vestigen op bijna-ongevallen en gevaarlijke situaties op een hoogte onder de 2,5 meter.

GCVB ontdekte na intern onderzoek dat de meeste ongevallen in de bouw vooral ontstaan door het verlies van evenwicht, onvoldoende beveiliging of het ontbreken daarvan. En ook door verkeerd gebruik van arbeidsmiddelen zoals een ladder of steiger. In bijna de helft van de meest voorkomende bijna-ongelukken is er sprake van het gebruik van een ladder, trap of opstapje. Ook ongelijke vloeren leiden tot veel ellende, bijvoorbeeld door verstappen. "Dat lijkt misschien niet zo ernstig, maar zo’n val of verstapping leidt in 64 procent van de gevallen tot verzuim. Ook met een verzwikte enkel of gebroken pols kun je immers niet werken.”

In het kader van de campagne die recent plaatsvond, is een informatiepakket opgesteld met handige tools en tip om het risico op vallen van hoogte te beperken. Er wordt onder meer aandacht wordt besteed aan het voorkomen van het vallen van lagere hoogte en het goed aanlijnen en zekeren. De informatie is te vinden via de website van GCVB: www.vallenvanhoogte.nl.

Lees ook: