Volledig onderzoek 'Kruisbesmetting bij gebruik gevouwen microvezeldoekjes' beschikbaar

Volledig onderzoek 'Kruisbesmetting bij gebruik gevouwen microvezeldoekjes' beschikbaar

VSR heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke kruisbesmetting bij het gebruik van gevouwen microvezeldoekjes. Al eerder werden de hoofdlijnen van de uitkomst van dit onderzoek bekendgemaakt in een samenvattend artikel. Nu is het hele onderzoek beschikbaar in een speciaal digimagazine.

Al sinds de jaren ’90 maken schoonmaakmedewerkers gebruik van microvezeldoeken voor het schoonmaken van oppervlakken. Daarbij is het advies de vouwmethode te hanteren, waarbij je de doek twee of drie keer vouwt . Hierdoor werk je telkens met een schoon deel van de doek. Nu was al bekend dat de methode kan leiden tot kruisbesmetting tussen schoon te maken oppervlakken, maar het onderzoek hiernaar was niet toepasbaar in de schoonmaakpraktijk en was uitgevoerd met één type microvezeldoek.

Onderzoek VSR

Daarom heeft VSR een breder onderzoek ingesteld met de volgende onderzoeksvragen:

  1. Worden bij het schoonmaken van een vuil oppervlak met een gevouwen microvezeldoek, micro-organismen verspreid naar opeenvolgende schone oppervlakken?
  2. Wat is de invloed van verschillende soorten microvezeldoeken op een eventuele verspreiding van micro-organismen?
  3. Wat is de invloed van verschillende soorten materialen op een eventuele verspreiding van micro-organismen?
  4. Als micro-organismen verspreid worden door de toepassing van de vouwmethode, welke contaminatiefactoren zijn dan van invloed op dit proces?

Conclusie: er vindt kruisbesmetting plaats

In het kort komt er uit het onderzoek van VSR dat er inderdaad sprake is van kruisbesmetting bij het gebruik van microvezeldoeken via de vouwmethode. Dat betekent dat micro-organismen verspreid worden naar opeenvolgende schoon te maken oppervlakken. Ook komt naar voren dat de soort doek en het soort materiaal dat wordt schoongemaakt invloed heeft op de verspreiding van micro-organismen. Zo blijven bij gebreide microvezeldoeken meer micro-organismen achter op het oppervlak, maar vindt er bij non-woven doeken meer verspreiding plaats. Bij die kruisbesmetting lijkt de microvezeldoek zelf de belangrijkste bron te zijn en niet de hand van de schoonmaakmedewerker. Het is aannemelijk uit de resultaten van het onderzoek dat de micro-organismen zich door de lagen van de doek heen verplaatsen.

Onderzoeksrapport

Het volledige onderzoeksrapport met uitgebreide resultaten en de onderzoeksmethode zijn dus te lezen in het digimagazine.

Lees ook: