Amsterdamse hotels profiteren van schoonmaakrobot

Amsterdamse hotels profiteren van schoonmaakrobot
Schoonmaakrobot bij het CitizenM Hotel Amsterdam Airport.

Michel Vos en Mathieu Lacabanne van Hotel Facility Concepts zijn erg te spreken over de Gausium Ecobot 40 robotstofzuiger. Zowel in de hotels citizenM Airport als citizenM Amsterdam Zuid kunnen gasten deze robot autonoom de vloeren zien reinigen. Schoonmaakpersoneel wordt ingezet voor hoogwaardiger werk.

Hotel Facility Concepts (HFC) is een onafhankelijke en internationale organisatie op het gebied van faciliteitenbeheer voor hotels. De managementorganisatie, die de optimalisatie van het facilitaire proces binnen hotels realiseert, heeft voor citizenM Airport en citizenM Amsterdam gekozen voor een innovatieve cobot. Sinds anderhalf jaar zorgt de Gausium Ecobot 40 robotstofzuiger voor verlichting van de werkzaamheden voor het schoonmaakpersoneel. "We beschouwen de robot als onderdeel van het cleaning team. De benaming cobot staat niet voor niets voor collaboratieve robot", legt Mathieu Lacabanne , business solutions director bij HFC, uit. "We kunnen vanwege de robotstofzuiger een medewerker twee uur per dag extra inzetten voor hoogwaardiger schoonmaakwerk."

Onderdeel van het team

Dat de cobot echt als onderdeel van het EW Facility Services-team wordt beschouwd, blijkt uit de namen die de stofzuiger bij beide hotels heeft gekregen. Sophie en Jessie worden bij respectievelijk citizenM Airport en citizenM Amsterdam ingezet voor verschillende vloertypen. "Zowel voor een harde ondergrond in de lobby, maar ook voor tapijt is deze stofzuiger erg geschikt", verklaart Patrick Veldema, key-accountmanager bij Facility Trade Group. Het apparaat kent een mooie integratie van stofzuigen, vegen en wissen.

Patrick Veldema (midden), Mathieu Lacabanne (l.) en Michel Vos: "Het apparaat kent een mooie integratie van stofzuigen, vegen en wissen."
Patrick Veldema (midden), Mathieu Lacabanne (l.) en Michel Vos: "Het apparaat kent een mooie integratie van stofzuigen, vegen en wissen."

Meer fun

HFC garandeert een ​​schone, comfortabele en veilige omgeving voor zowel gasten als personeel en hanteert de hoogste normen op het gebied van hotelreinheid. Daarbij helpt de inzet van de Gausium Ecobot 40 robotstofzuiger enorm. "De dagelijkse job voor de schoonmakers leidt tot meer fun", legt Michel Vos, areamanager bij HFC, uit. "Medewerkers zien de innovatie ook niet als een bedreiging, maar echt als een nieuwe collega die werk uit handen neemt en waardoor zij tijd krijgen voor andere werkzaamheden waar ze meer plezier aan beleven. Wij willen er altijd voor zorgen dat de medewerkers een Team Well Being vormen."

Patrick Veldema (Facility Group) staand tussen Michel Vos (l.) en Mathieu Lacabanne (r.).
Patrick Veldema (Facility Group) staand tussen Michel Vos (l.) en Mathieu Lacabanne (r.).

Geen gadget

Het apparaat kent een mooie integratie van stofzuigen, vegen en wissen benadrukt Vos. "Dit blijkt wel uit de functies van de grondige reiniger die langs de randen schoonmaakt op nul centimeter afstand en wordt ondersteund door zijborstels en hoogwaardige sensoren. Met het optionele oplaaddock kan de robot zelfstandig worden opgeladen. Op afstand is de robot door de mens te bedienen via de Gausium mobiele app, waarmee de schoonmaaktaak vanaf elke locatie gecontroleerd kan worden."

"Ook kan ingesteld worden welk type vloer op dat moment gereinigd moet worden", vult Veldema aan. "Tachtig tot negentig procent van het zware werk wordt in feite overgenomen door de machine."

Foto's en filmpjes

En hoewel het niet om een gadget gaat, staan de hotelgasten toch versteld wanneer ze de cobot aan het werk zien in de twee Amsterdamse hotels. "Er worden foto’s en filmpjes van gemaakt", constateert Mathieu Lacabanne. "Omdat de stofzuiger bijna geruisloos werkt, is er ook geen overlast. Bovendien draagt de aanwezigheid ook in positieve zin bij aan het beeld dat gasten toch al hebben van deze twee hightech hotels waar CitizenM ook wel om bekend staat."

Duurzaamheid

Smart cleaning staat hoog op de agenda bij HFC en vandaar dat Facility Trade Group [zie kader] twee jaar geleden is ingeschakeld om mee te denken. De jongste innovatie op de robotmarkt, die nu zijn intrede heeft gedaan bij beide hotels, is uitgebreid getest en voldoet ook aan meerdere duurzaamheidseisen. Anno 2023 een must. "Zowel de desinfecterende verstuiver als de geurverstuiver van de verstuiverkit hebben een ultralange levensduur, namelijk respectievelijk 5.000 uur en 8.000 uur. Optioneel kan een verstuiverkit op de robot worden geplaatst, zowel voor het vernevelen van desinfectiemiddelen als voor het verspreiden van aroma's. Verder is de machine eenvoudig te bedienen. Eén keer opladen, één keer vullen leidt tot twee à drie uur zuigen. De robot is compact en wendbaar en geoptimaliseerd voor zowel grotere als kleinere ruimtes. De cobot zorgt voor zuivere lucht met aangename geuren dankzij zijn medische H13 HEPA-filter en aromaverstuiver."

Door een samenwerking met liftproducenten kan de robot sinds kort autonoom de vloeren van meerdere verdiepingen reinigen. Daarnaast is het mogelijk om bewijslast van schoonmaakdata en rapportages door middel van een datakoppeling aan te leveren. "Zo weet je precies of de cobot zo efficiënt mogelijk is ingezet", besluit Patrick Veldema.

Dit artikel is gesponsord door Facility Trade Group.