Europese afvalberg moet flink gaan slinken

Europese afvalberg moet flink gaan slinken

Alle verpakkingen moeten in 2030 gerecycled kunnen worden. In de komende jaren moet er steeds minder afval worden geproduceerd. Dat stellen de EU-landen om hun missie om verpakkingsafval terug te dringen kracht bij te zetten.

De Europese afvalberg groeit nu nog steeds door het nog altijd toenemende aantal wegwerpproducten en het succes van onlinewinkelen. De EU-lidstaten gaan nu onderhandelen met het Europees Parlement, waarna de regels in heel de EU kunnen ingaan.

De milieuministers van de 27 lidstaten kwamen begin deze week onder meer overeen dat in 2030 5 procent minder afval moet worden geproduceerd dan in 2018. Vijf jaar later moet dat 10 procent minder zijn, en in 2040 15 procent. Ketchupzakjes, babipangangbakjes en shampooflesjes voor één douchebeurt worden stap voor stap uitgebannen, als het aan de ministers ligt. Met statiegeld willen ze in 2030 ook 90 procent van de plastic flesjes en blikjes inzamelen.

Uitzondering

Uitzonderingen komen er wel, bijvoorbeeld voor wijn. Dat laatste was nodig om Italië, dat lang dwars lag, mee te krijgen. De ministers willen ook langer de tijd krijgen om de nieuwe regels in te voeren. Daarvoor kunnen ze straks anderhalf jaar nemen, als het aan hen ligt.

Lees meer:

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in...

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.

Kabinet komt ondernemers tegemoet: uitstel zero-emissiezones voor schoonste dieselbusjes

Kabinet komt ondernemers tegemoet: uitstel zero-emissiezones voor...

Ondernemers met een schone dieselbestelauto (emissieklasse 6) behouden tot 1 januari 2029 toegang tot stadscentra met een zero-emissiezone. Deze maatregel biedt hen een jaar langer de tijd om over te stappen naar een elektrisch bedrijfsvoertuig. Daarnaast moet worden voorkomen dat ondernemers in de periode na invoering van een zero-emissiezone tegen een boete aanlopen. Het kabinet gaat daarom in gesprek met gemeenten over een boetevrije periode van een jaar. Na zes maanden wordt gezamenlijk geëvalueerd en bepaald of een heel jaar boetevrij daadwerkelijk noodzakelijk is.

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Stefan Duikersloot (27) kent de straten van Amsterdam op zijn duimpje. En dat komt niet zomaar: hij is er regelmatig te vinden met zijn prikstok. Hij was op zoek naar een manier om de wereld groener te maken, iets waar iedereen achter kan staan en waarmee hij ook nog eens in contact zou staan met mensen. In afval prikken kwamen die elementen voor hem perfect samen.