Vaker handen wassen ook van belang buiten zorgomgevingen

Vaker handen wassen ook van belang buiten zorgomgevingen

In ziekenhuizen en andere zorgomgevingen staat het belang van een goede handhygiëne bovenaan de agenda. Er worden echt levens mee gered. Maar dat betekent niet dat vaak genoeg je handen wassen in andere (werk)omgevingen niet ook belangrijk is. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers vaker hun handen wassen?

Vaak en goed genoeg je handen wassen is belangrijk voor de gezondheid van jezelf en de mensen om je heen. Ruim 80 procent van de besmettingen met ziektekiemen vindt namelijk plaats via de handen en virussen en bacteriën kunnen 48 uur lang overleven op een oppervlak. En in een kantoor zitten zat micro-organismen die infecties kunnen veroorzaken. Zo vind je op de gemiddelde computermuis ruim 10.000 organismen per vierkante centimeter en op een gemiddeld toetsenbord zelfs het dubbele. Zo komen kantoormedewerkers per dag in aanraking met meer dan 10 miljoen bacteriën. De meeste zullen geen problemen veroorzaken, maar onder die miljoenen bacteriën zitten er altijd wel een aantal die wel voor schade kunnen zorgen.

Handen desinfecteren is minder goed 

Sinds de coronapandemie zijn we ons meer bewust geworden van het belang van goede handhygiëne, maar dat betekent allerminst dat we experts zijn geworden. Zo desinfecteren we onze handen een stuk vaker. Maar desinfecteren is niet hetzelfde als schoonmaken. Judith van Amersfoort, gecertificeerd arbeid & organisatiedeskundige, vertelde tijdens de pandemie: "De handalcohol is niet aan te slepen. Om mij heen zie ik het veel gebruikt worden. Daarbij vraag ik mij wel af of mensen weten dat handalcohol gebruiken alleen zin heeft als je je handen vooraf grondig hebt gewassen. Voorlichting kan ook in bedrijven nog iets concreter." 

Wassen effectiever

Dat beaamt ook het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI). Zij geven aan dat het de voorkeur heeft om je handen met water en zeep te wassen en ze daarna goed af te drogen. Handgels zijn een goed alternatief als er geen water of zeep voorhanden is, maar wassen met water en zeep blijft effectiever. Dat geldt zeker bij het afweren van virussen, de grootste oorzaak van onder andere de griep, corona en diarree. Virussen zijn namelijk veel resistenter dan bacteriën. Daarom heeft het niet zoveel zin om deze te (proberen te) bestrijden met bacterieremmende of dodende middelen.

Streng doch humoristisch

Maar hoe zorg je er nu voor dat medewerkers vaker hun handen wassen? Volgens Gijsbert van Willigen, biologisch veiligheidsfunctionaris bij het Leiden University Medical Center (LUMC), is het structureel aandacht besteden aan het onderwerp een essentieel beginpunt. Hij deelde dit voorbeeld met arbo-online: "In het ziekenhuis werden verplegers aangesproken op hun handhygiëne na bezoek aan een patiënt. Vervolgens gingen collega's elkaar aanspreken. Dan kom je toch op 90 tot 95 procent compliance. Besteed je er daarna geen aandacht meer aan, dan zakt de compliance weg. Aandacht geven aan het aspect veiligheid is dus heel belangrijk, dat blijven doen ook." Van Willigen adviseert ook om streng te zijn, maar met een vleugje humor. "Ik geef zelf een cursus rondom labwerk. De eerste student die binnenkomt zonder handschoenen, mag meteen weer naar buiten. Flauw natuurlijk, maar zo breng ik ze wel aan het verstand dat ze iets fout doen. Met twee handschoenen naar buiten lopen is ook uit den boze. Een beetje schools, maar hopelijk blijft het hangen."

Niet te vaak wassen

Nog even een disclaimer: je kunt je handen ook te vaak wassen. Dan droogt de huid uit en kan dermatitis ontstaan. Dit is een ontsteking van de huid, waarbij die rood wordt en gaat jeuken. Dermatitis van de hand komt vaker voor bij kappers, schoonmakers en mensen die in de zorg en de voedingsindustrie werken. 

Bron: arbo-online

Lees meer: