Laat zien dat duurzaamheid prioriteit heeft, ook tijdens corona

Laat zien dat duurzaamheid prioriteit heeft, ook tijdens corona

De COVID-19-pandemie heeft wereldwijd een zware impact gehad op de duurzaamheid van ondernemingen. Wegwerpproducten zoals maskers, handschoenen, schoonmaakmateriaal en handhygiëneproducten speelden daarbij een grote rol. Nu de wereld weer enigszins lijkt terug te keren naar normaal, rijst de vraag: wat kan je doen om hygiëneproducten op een duurzame manier aan te bieden?

Rubbermaid Commercial Products (RCP) onderzocht welke commerciële faciliteiten zijn veranderd als gevolg van COVID-19. Uit deze studie, Changing Workplaces, blijkt dat maar liefst 74% van de ondernemingen zich zorgen maakt over de impact van de pandemie op hun duurzaamheidsimago.

Hoewel veel aspecten van het leven er weer wat normaler uitzien, zullen schoonmaak en hygiëne van cruciaal belang blijven voor ondernemingen, die aan de hoge verwachtingen van klanten en werknemers moeten voldoen. Nu ook duurzaamheid weer hoog op de agenda staat, zegt 79% van de respondenten dat ze hun aanpak op het gebied van schoonmaak en handhygiëne in de toekomst milieuvriendelijker willen maken.

Enkele tips van de CRP-experts op een rijtje:

Investeer in duurzame oplossingen

Hoe vaak moeten handhygiëne-, schoonmaak- en afvalproducten worden vervangen? Door producten te gebruiken die ontworpen zijn om langer mee te gaan en die bestand zijn tegen veelvuldig gebruik over lange perioden, kan je niet alleen de kosten drukken. Dit beperkt  ook de ecologische voetafdruk door de hoeveelheid afval terug te dringen.

79% van de 'Changing Workplaces'-respondenten zag dat hun afvalbeheer werd beïnvloed doordat klanten en personeel als gevolg van de pandemie meer wegwerpproducten gebruikten. 69% verwachtte niet dat deze trend zou aanhouden. Herbruikbare en duurzame producten zullen nodig zijn om de toekomstige duurzaamheidsdoelstellingen te ondersteunen.

Hygiënisch afgesloten navullingen

Producten voor handhygiëne inkopen in bulk lijkt misschien voordelig, maar wanneer we kijken naar de hoeveelheid product die 'bulk-fill'-oplossingen per gebruik afgeven, blijken ze ongunstig voor de planeet. Kies in plaats daarvan voor hygiënisch afgesloten navullingen. Het voordeel daarvan is dat zeep en ontsmettingsmiddelen fris en vrij van kruisbesmetting blijven. In tegenstelling tot hun bulktegenhangers, waarvan is aangetoond dat een op de vier exemplaren ziekteverwekkende bacteriën bevat*.

Door de geconcentreerde dosering leveren ze ook meer dosissen per navulling, wat de gebruikskosten ten goede komt en afval helpt te beperken. Elk jaar belandt er tevens wereldwijd meer dan 250.000 ton aan batterijen op het stort. Met batterijvrije zeep- en ontsmettingsdispensers kan je op een eenvoudige manier het verschil maken.

Maximaliseer de recyclingmogelijkheden

Op het gebied van afvalbeheer zegt de helft van de 'Changing Workplaces'-respondenten dat ze het een hele uitdaging vonden om de extra afvalstromen in hun bedrijf te beheren. Door flexibele oplossingen voor afvalbeheer en recycling te kiezen, kan de onderneming de recyclingcapaciteit op een efficiënte manier maximaliseren. 

Kies dus voor oplossingen die het klanten en werknemers gemakkelijk maken om afval te scheiden, zonder afbreuk te doen aan de presentatie van de producten. Meer advies over afvalscheiding door de gebruikers vind je in dit blogbericht van RCP.  Voor meer inzichten uit 'Changing Workplaces', download hier het volledige rapport.

Dit artikel is gesponsord door Rubbermaid Commercial Products.

*Chattman, M, Maxwell, S., Gerba, C. Occurrence of Heterotrophic and Coliform Bacteria in Liquid Hand Soaps From Bulk Refillable Dispensers in Public Facilities. Journal of Environmental Health 2011