De toegevoegde waarde van zonnepanelen

De toegevoegde waarde van zonnepanelen

Wil je als facility manager aan de slag met duurzaamheid? Denk dan ook eens aan zonnepanelen op het bedrijfspand. Maar waar begin je? En hoe zit het met onderhoud? De aandachtspunten op een rij.

Grote bedrijfspanden zijn doorgaans bij uitstek geschikt om vol te leggen met zonnepanelen. Vooral wanneer door het bedrijf zelf veel elektriciteit wordt gebruikt, is zonne-energie een aantrekkelijk alternatief. Immers, hoe minder grijze stroom (elektriciteit die is opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen) we verbruiken, hoe beter dat is voor het milieu. Als een bedrijf bijvoorbeeld kiest voor een installatie met een vermogen van 1 MWp (Megawattpiek), levert dat grofweg zo’n 850.000 kWu aan stroom op. Gebruik je deze groene stroom als alternatief voor grijze stroom, dan voorkom je daarmee net zo veel CO2-uitstoot als ruim vijftienduizend bomen kunnen opnemen.

Uitdagingen

Het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfspanden brengt in sommige gevallen extra uitdagingen met zich mee. In sommige gevallen is voor een zonnepanelenmontagesysteem een schuin dakbenodigd om de panelen op correcte wijze te kunnen plaatsen. Het advies luidt om altijd een erkend installateur in te schakelen voor dergelijke werkzaamheden. Vaklieden hebben specifieke opleidingen gevolgd voor het uitvoeren van dergelijke werkzaamheden en kennen de aandachtspunten voor een goede en vooral veilige montage van de panelen.

Zonnepanelen onderhouden

Voor de facilitaire markt brengt het explosief stijgende aantal zonnepanelen op bedrijfspanden nieuwe kansen met zich mee. Die zonnepanelen moeten immers ook onderhouden worden. Het is een misverstand dat de panelen door regenwater op natuurlijke wijze voldoende gereinigd worden. Juist door de weersinvloeden ontstaan zogenoemde watervlekken op zonnepanelen, waardoor het paneel op den door minder goed zal gaan werken. Een ander punt van aandacht is de vorming van mos. Vooral als een paneel aluminium randen heeft, is dit vaak een probleem.

Osmosewater

Bedrijven in de facilitaire sector hebben hierin een nieuwe markt ontdekt. Steeds vaker zie je bedrijven die het reinigen van zonnepanelen specifiek als aparte dienst aanbieden. Ze gebruiken hiervoor doorgaans een tank met osmosewater, dat bekend staat om het hoge oplossende vermogen. Het osmosewater wordt met behulp van een borstel op de panelen aangebracht, vergelijkbaar met de wijze waarop glazenwassers te werk gaan. Gebruik nooit een hogedrukspuit, aangezien die het zonnepaneel kan beschadigen.

Optimaal functioneren

Niet alleen de zonnepanelen zelf, maar ook het gebruikte zonnepanelenmontagesysteem verdient de nodige aandacht van facility management. Het is zaak om ook dit goed schoon te houden. De schoonmaakspecialist weet precies waarop hij moet letten en kan ervoor zorgen dat alles zo optimaal mogelijk blijft functioneren. Geadviseerd wordt overigens om zonnepanelen in april te laten schoonmaken. In de maanden erna schijnt de zon het felst.

Dit artikel is gesponsord door Esdec.com.