Gaat de wegwerpbeker de vuilnisbak in?

Gaat de wegwerpbeker de vuilnisbak in?

De regels voor het eenmalig gebruik van plastic wegwerpverpakkingen veranderen binnenkort. Hoog tijd dus voor bedrijven om na te denken over een duurzaam alternatief voor de wegwerpbeker bij de koffieautomaat. Wat zijn de opties?

In Nederland verbruiken we jaarlijks 7 miljard wegwerpbekers en -verpakkingen. Het gebruik  van bedrijven en instellingen heeft hier een substantieel aandeel in. Denk aan de verpakkingen in het bedrijfsrestaurant, ingepakte snacks en wegwerpbekers bij de koffieautomaat. Om deze afvalstroom te verminderen introduceren de Europese Unie en de Nederlandse overheid nieuwe Single Use Plastics regelgeving.

Regels wegwerpverpakkingen veranderen

De regels over het eenmalig gebruik van plastic wegwerpverpakkingen veranderen in  2023 en 2024.  Het doel: een vermindering  van 40% in het gebruik van eenmalige verpakkingen. Herbruikbaar wordt de norm. Deze regelgeving brengt de beweging naar duurzamere initiatieven in stroomversnelling. Voor veel organisaties zal dit het duwtje zijn dat ze nodig hebben om duurzame keuzes te maken op het gebied van voedselverpakkingen met plastic.

In onze zoektocht naar een herbruikbaar alternatief voor wegwerpbekers zijn we met veel verschillende partijen in gesprek geweest en hebben we tientallenbekers getest”

Zo ook bij Jacobs Douwe Egberts Professional, als leverancier van de warmedrankenvoorziening bij veel organisaties leveren zij ook miljoenen wegwerpbekers per jaar. Een product dat vanuit hun duurzaamheidsbeleid niet langer passend is, waardoor het bedrijf de nieuwe regelgeving omarmt en als voorloper in de markt nieuwe, duurzame oplossingen introduceert.

Wat gaat veranderen?

De regelgeving heeft namelijk gevolgen voor de warme drankenvoorziening van iedere organisatie. Waar we nu nog vaak een wegwerpbeker pakken zal dit vanaf 1 januari 2024 in veel gevallen niet meer toegestaan zijn. Wist je dat ook kartonnen wegwerpbekers plastic bevatten? Deze hebben aan de binnenkant een klein laagje PE of PLA zodat de wegwerpbeker niet doorlekt. Een 100% plasticvrije wegwerpbeker bestaat nog niet.

Twee verschillende soorten regels

De nieuwe regelgevingbestaat uit twee verschillende soorten regels. De regels voor to-go-locaties, zoals tankstations en afhaallocaties, gaan in op 1 juli 2023. Voor consumptie op locatie bij onder andere kantoren gaat de nieuwe wetgeving in op 1 januari 2024. Meer over de regels zie je in onderstaande video.

Duurzaam alternatief

Jacobs Douwe Egberts Professional houdt zich al langere tijd bezig met de zoektocht naar een duurzaam, herbruikbaar alternatief op wegwerpbekers met plastic. Het porselein en glas portfolio biedt voor sommige locaties de perfecte oplossing. Toch is dit niet geschikt voor plekken waar het gewicht, de beperkte stapelbaarheid of kwetsbaarheid een uitdaging vormen.

Duurzaamheid, circulariteit en gebruiksgemak waren de belangrijkste pijlers in deze zoektocht. Jacobs Douwe Egberts Professional introduceerde een beker die zowel in grondstoffen als in productie en gebruik een lage CO2 uitstoot heeft. Bovendien gaat deze lang mee en produceert de leverancier de beker na het einde van de levenscyclus weer tot een nieuwe beker. Uiteraard stonden mondgevoel en smaakbeleving van de koffie en thee hoog in het vaandel bij de koffie- en theeproducent.

Verschillende partijen

“In onze zoektocht naar een herbruikbaar alternatief voor wegwerpbekers zijn we met veel verschillende partijen in gesprek geweest en hebben we tientallen bekers getest”, aldus Clara Palazzi, Manager Sustainability bij Jacobs Douwe Egberts Professional, “uiteindelijk hebben we met een leverancier samen een beker ontworpen.” Het resultaat is de D.E hard cup, een beker geproduceerd in Duitsland met grondstoffen uit Europa. “Door lokale grondstoffen en productie beperken we de CO2-uitstoot door transport. Daarnaast gebruiken we slechts één grondstof, polypropyleen, waardoor we de beker aan het einde van zijn levensduur kunnen recyclen tot onder andere  nieuwe hard cups. Het product is daardoor volledig circulair.”

Logistiek en schoonmaak

Het reeds bestaande, uitgebreide portfolio van porselein en glas blijft de beste oplossing voor locaties waarbij de koffie- en theebeleving de hoogste prioriteit heeft. Op veel locaties waar men momenteel gebruik maakt van wegwerpbekers brengt de kwetsbaarheid en de beperkte stapelmogelijkheden van porselein echter flinke uitdagingen in de logistiek met zich mee. “Onze klanten die nu gebruikmaken van wegwerpbekers krijgen met de introductie van herbruikbare bekers te maken met de schoonmaak en logistiek daaromheen”, vertelt Clara Palazzi, “de D.E hard cup is robuuster en gebruiksvriendelijker in dit proces dan porselein. De beker is daardoor op veel locaties een goede vervanger van de wegwerpbeker, waarbij de D.E hard cup ook hoger scoort op duurzaamheid en beleving dan een wegwerpbeker.”

Uitdagingen door introductie herbruikbare beker

De introductie van een herbruikbare beker brengt bij veel organisaties uitdagingen met zich mee. Zo zijn voor de schoonmaak de juiste faciliteiten en afspraken nodig. Daarnaast zullen er bij elke automaat altijd schone bekers moeten staan. Dit brengt nieuwe werkzaamheden zoals de toevoer van schone bekers en de afvoer van gebruikte bekers met zich mee. Dit zorgt voor nieuwe logistieke stromen binnen een organisatie. Ook medewerkers, bezoekers en andere gebruikers zullen moeten wennen aan de nieuwe, herbruikbare bekers.

Samen naar herbruikbaar

De nieuwe regelgeving is de uitgelezen kans voor organisaties om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Jacobs Douwe Egberts Professional is volop met klanten in gesprek om de overgang zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. “Elke situatie is anders en het is belangrijk om deze veranderingen samen met onze klanten aan te gaan,” vertelt Clara Palazzi, “wij zijn dus volop in gesprek met klanten en delen informatie. Daarnaast draaien we bij een aantal klanten pilots om de logistieke processen te testen en verbeteren.”

Dit artikel is gesponsord door Jacobs Douwe Egberts Professional