Wettelijke verzekeringsplicht tegen arbeidsongeschiktheid komt eraan
In het recent afgesloten akkoord tussen kabinet, werknemers- en werkgeversorganisaties over de vernieuwing van het pensioenstelsel is afgesproken dat er voor zelfstandigen een wettelijke verzekeringsplicht tegen arbeidsongeschiktheid komt. Het kabinet heeft de sociale partners gevraagd om hiervoor begin 2020 een concreet voorstel te doen. Reden voor TNO en het CBS om 5.500 zelfstandig ondernemers te vragen naar hun getroffen maatregelen voor eventuele arbeidsongeschiktheid.
4 op de 10 zzp’ers hebben geen enkele voorziening om op terug te vallen
Begin 2019 gaven ruim 4 op de 10 zelfstandig ondernemers zonder personeel aan geen enkele voorziening te hebben voor eventuele arbeidsongeschiktheid. Zij hebben geen verzekering voor het werk als zelfstandige, zij participeren niet in een broodfonds en kunnen ook niet terugvallen op spaargeld, beleggingen of op het vermogen dat zit in hun bedrijf of eigen woning.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering wel verplicht voor werknemers in loondienst
Voor werknemers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering de belangrijkste voorziening om het risico van inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid af te dekken. Voor hen is deze verzekering verplicht, de premie wordt ingehouden op het loon.
Zelfstandigen kunnen vrijwillig een verzekering voor arbeidsongeschiktheid afsluiten. Volgens recent gepubliceerde cijfers uit het Integraal inkomens- en vermogensonderzoek van het CBS betaalde in 2017 krap 1 op de 5 zzp’ers een premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Arbeidsongeschikhteid opvangen met spaargeld of beleggingen
Vaker dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering worden spaargeld of beleggingen genoemd als voorziening bij eventuele arbeidsongeschiktheid. Bijna een derde van de zzp’ers denkt daarop te kunnen terugvallen. Een op de tien verwacht het risico af te kunnen dekken met de waarde van de eigen woning. Daarnaast zijn er relatief kleine groepen zelfstandig ondernemers die de waarde van het eigen bedrijf of deelname aan een broodfonds als voorziening noemen.
Vooral om financiële redenen geen verzekering
De zzp’ers die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten, noemen daarvoor vooral financiële redenen: 46 procent geeft aan dat de kosten van zo’n verzekering niet opwegen tegen de baten en 37 procent zegt de kosten voor een verzekering niet te kunnen betalen.
Ruim een vijfde van alle onverzekerden geeft aan het financiële risico zelf te kunnen dragen. Deze reden wordt vaker genoemd naarmate de ondervraagden dichter bij de AOW-gerechtigde leeftijd zijn.
Daarnaast kan een vijfde terugvallen op het inkomen van de partner. Onder deze groep zijn relatief veel vrouwen. Een kleine groep zegt niet te worden geaccepteerd bij een verzekering vanwege leeftijd of gezondheid. 55-plussers noemen relatief vaak (14 procent) deze afwijzingsgrond.
Hebben zzp’ers in de schoonmaak wel een voorziening voor arbeidsongeschiktheid?
Onder de bedrijfstak schoonmaakbedrijven zijn volgens het CBS 13.870 bedrijven actief, waarvan 10.105 bedrijven beschikken over 1 werkzaam persoon. Dit is 72.86 procent van de markt. Slechts 90 bedrijven beschikken over 100 of meer werkzame personen. Er zijn dus veel ZZP’ers actief.
Daarom zijn wij, van Service Management, benieuwd hoe het zit met jouw voorzieningen voor eventuele arbeidsongeschiktheid. Heb jij iets geregeld voor als je onverwachts niet meer kunt werken doordat je bijvoorbeeld ziek wordt of hard ten val komt? Laat het weten door hieronder aan te geven wat op jou van toepassing is. Het is volledig anoniem!
Mocht je graag meer willen laten weten over dit onderwerp, bijvoorbeeld waarom jij wel of geen voorzieningen hebt getroffen en wat je vindt van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, mail dan jouw reactie naar ronald.bruins@vakmedianet.nl.