Jorcho van Vlijmen (voorzitter stichting GSA): "De schoonmaak verdient respect en een dikke pluim"

Jorcho van Vlijmen (voorzitter stichting GSA): "De schoonmaak verdient respect en een dikke pluim"

De Stichting Golden Service Awards kent sinds afgelopen jaar een nieuwe voorzitter: Jorcho van Vlijmen. Onder meer vanwege zijn promotieonderzoek in de schoonmaaksector is deze HAN-docent Facility Management bepaald geen onbekende voor de branche. Een gesprek over respect en waardering, de missie van de GSA en waarom het zo belangrijk is dat de verkiezingen onverminderd doorgaan.

“Ik ken de sector van buitenaf inmiddels door en door. In mijn onderzoek heb ik gezien dat er een heleboel dingen goed gaan in de schoonmaak, maar ook dat er dingen beter kunnen. Respect en waardering zijn termen die dan veel voorbij komen. Daar valt nog wat te winnen. Volgens mij leveren de Golden Service Awards daar een hele mooie bijdrage aan”, vertelt Van Vlijmen, docent Facility Management en onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Respect en waardering

Zo concludeerde Van Vlijmen in zijn promotieonderzoek “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” in 2017 dat schoonmakers belangrijk werk doen, maar zich niet gezien en niet gewaardeerd voelen. Ook tijdens vervolgonderzoek naar de arbeidsrelaties op de werkvloer, in opdracht van OSB, FNV en CNV (verenigd in de RAS), bleek dat er onder andere op het gebied van respect nog stappen te maken zijn.

Vakmanschap en werkplezier

Niet zo vreemd dus, dat Van Vlijmen “met veel plezier” het voorzitterschap van de Stichting Golden Service Awards oppakt. “De mensen in deze branche verdienen het om minimaal één keer per jaar in het zonnetje gezet te worden.”

Als het aan hem ligt, weet dan ook heel Nederland dat de GSA plaatsvinden. “Met aandacht niet alleen van binnen, maar ook van buiten de sector. Waarbij de focus ligt op vakmanschap en werkplezier. Schoonmaken is een vak. Heel veel mensen werken elke dag hard en voeren goede, belangrijke werkzaamheden uit. Daarbij halen de werknemers ook enorm veel plezier en voldoening uit hun werk”, aldus Van Vlijmen.

We begrijpen dat bedrijven met andere dingen bezig zijn, maar waardering voor het vak is juíst nu heel erg relevant

Juist nu belangrijk

Dat schoonmakers belangrijk werk uitvoeren wordt in de huidige coronacrisis nog eens extra duidelijk. “Iedereen ziet dat schoonmakers een vitale rol spelen in Nederland. Ze zijn niet alleen onmisbaar in het bestrijden van het virus, maar ook in het draaiende houdende van de maatschappij.”

Vandaar dat de Golden Service Awards vooralsnog onverminderd doorgaan. Van Vlijmen: “We snappen natuurlijk dat er momenteel ontzettend veel aan de hand is door de coronacrisis. We begrijpen dat bedrijven met andere dingen bezig zijn, maar waardering voor het vak is misschien juíst nu wel heel erg relevant. Het doel van de Golden Service Awards, de schoonmakers eren, blijft als een paal boven water staan.”

Een feest voor iedereen

De Golden Service Awards is een feest waar iedereen bij hoort, stelt Van Vlijmen. Vandaar dat er dit jaar een nieuwe, vierde categorie aan de verkiezingen is toegevoegd. Naast de Schoonmaker van het Jaar, Leidinggevende van het Jaar en Schoonmaakteam van het Jaar, wordt dit jaar ook de prijs voor de Glazenwasser van het Jaar uitgereikt.

“Glazenwassers zijn een belangrijk onderdeel van de schoonmaaksector. We wilden dan ook graag rechtdoen aan dit mooie vak door ook hen hierbij te betrekken. Een feest voor de hele branche zou niet compleet zijn zonder hen.”

Een feest voor de hele branche zou niet compleet zijn zonder glazenwassers

Eerlijke kans

Eén van de belangrijkste pijlers van de GSA is een eerlijke kans voor iedereen. “Daarvoor zijn onafhankelijkheid en brede vertegenwoordiging belangrijk. Enerzijds betekent dat natuurlijk dat wij, als jury en stichting, gedegen jurywerk leveren en goed omgaan met alle inschrijvingen. Maar aan de andere kant is het ook een verantwoordelijkheid van de sector”, zegt Van Vlijmen.

“Dat een heleboel bedrijven, vanuit de hele branche, meedoen. Onze boodschap is dan ook aan alle schoonmaakbedrijven, van groot tot klein: geef de mensen op waarvan je vindt dat die een award verdienen. Schrijf jouw mensen in, want echt iedereen maakt kans om in de prijzen te vallen!”

Uitreiking

De feestelijke uitreiking van de awards staat gepland voor 3 december. “Natuurlijk gaat alles anders door de coronacrisis en is het nog te vroeg om definitieve antwoorden over de uitreiking te geven, maar als het aan ons ligt, gaan de festiviteiten gewoon door. Ik verwacht ook wel dat de uitreiking van dit jaar extra bijzonder zal zijn, waarbij we met zijn allen stilstaan bij het feit dat schoonmakers meer dan ooit hebben laten zien hoe belangrijk en fundamenteel ze zijn voor onze samenleving. Daardoor verdienen ze een extra pluim. Mocht het coronavirus op de één of andere manier toch nog roet in het eten gooien, dan gaan we zeker kijken naar alternatieven. Maar daar is het nu nog te vroeg voor. Wat ons betreft gaat het gewoon door!”

Over de Golden Service Awards

Sinds 1 juni kunnen schoonmaakbedrijven viawww.goldenserviceawards.nlhun gegadigden voor de titels Schoonmaker van het Jaar, Leidinggevende van het Jaar, Schoonmaakteam van het Jaar en Glazenwasser van het Jaar inschrijven. De inschrijvingen sluiten in september. Op 3 december worden de winnaars van de Golden Service Awards bekend gemaakt.

Met dank aan de ambassadeurs die achter de Golden Service Awards staan. Dat zijn Numatic, Katrin, ICS Groep, SMB Willems, CSU, Gom en EW Facility Services. Zij maken deze verkiezing mede mogelijk.