Raggers ziet een rooskleurige toekomst: "De kwaliteit van de schoonmaak is geen sluitpost meer"

Hoe de schoonmaakbranche ervoor staat kun je uitdrukken in cijfers, maar ook de mensen daarachter zijn bepalend voor hoe de toekomst eruit ziet. De cijfers vind je terug in (link: ondernemen/marktonderzoek-schoonmaak-geraakt-door-corona-herstel-in-zicht text: het marktonderzoek dat Service Management uitvoerde). Daarnaast stelden we schoonmaakbedrijven een aantal vragen over de uitdagingen van het afgelopen jaar en hun visie voor de toekomst. Ditmaal aan het woord is Chantal van Amerongen, Commercieel directeur bij schoonmaakbedrijf G.Raggers & Zn.

Hoe kijken jullie terug op 2020?

“Wij kijken terug op een jaar waarin wij extra konden laten zien waar wij goed in zijn. De samenhorigheid die kenmerkend is voor een familiebedrijf zoals wij was al groot, maar de afgelopen periode werd deze extra onderstreept. Het is mijn broer en ik van jongs af aan door mijn vader geleerd een appeltje voor de dorst te bewaren. Doordat wij naast de NOW-regeling deze reserves hadden, konden we onze medewerkers zeggen dat we van niemand afscheid zouden nemen. Tijdens de coronacrisis hadden we ineens veel mensen over; bedrijven schaalden af, kantoren hoefden minder schoongemaakt te worden, Schiphol en een winkelcentrum schaalden af. We hebben hierover wekelijks contact gehad met onze klanten en ons flexibel opgesteld. Daarnaast zijn wij commercieel direct in actie gekomen. We hebben nieuwe producten ontwikkeld zoals desinfectiezuilen, het extra schoonmaken van touch points, stofzuigen op zeer grote hoogte en een nieuwe tucker met hoge druk. We merkten dat bedrijven betrouwbaarheid, hygiëne en flexibiliteit veel meer zijn gaan waarderen.”

Wat is jullie verwachting voor de rest van 2021 en daarna?

“We merken dat de vraag naar betrouwbare, flexibele en gezonde schoonmaakbedrijven toeneemt. Dat is voor ons positief, want wij zijn juist die betrouwbare speler waarbij ze dit mogen en kunnen verwachten. Alle klanten zijn aan het opschalen en daarnaast verwelkomen we met grote regelmaat nieuwe klanten. Wel gaan wij voor een beheersbare groei (10%). We willen al onze klanten voldoende en de juiste aandacht geven en blijven geven en gaan voor een langdurige samenwerking. Ook willen we de juiste aandacht aan ons personeel blijven geven. Goed inwerken, begeleiden en motiveren staat hoog in het vaandel. We zijn zuinig op onze medewerkers en onze klanten.”

Hoe rooskleurig of somber zien jullie de toekomst in?

“Wij zijn met ons team klaar voor de toekomst en zien deze daarom rooskleurig in. Uiteraard hebben wij ook aandachtspunten, zoals bekijken wat we hebben we geleerd van de coronaperiode. Zo zijn het belang van kwaliteit, het hebben van voldoende financiële reserves en de aandacht voor en bescherming van personeel weer extra onder de aandacht gekomen. De vraag die we onszelf nu stellen is hoe we daar in de toekomst nog beter mee om te kunnen gaan. Verder komt de aandacht nog meer te liggen op nieuwe innovaties.”

We merken dat de vraag naar betrouwbare, flexibele en gezonde schoonmakbedrijven toeneemt.

Heeft de coronacrisis volgens jullie een blijvend effect op de schoonmaakbranche?

“Jazeker. Het grote belang van hygiëne zorgt ervoor dat er een herwaardering van de schoonmaak is gekomen. De kwaliteit van de schoonmaak is geen sluitpost meer, schoonmaak is een noodzakelijk aspect in de bedrijfsvoering geworden.”

In welke nieuwe dienstverlening zien jullie eventueel kansen?

“Met ons innovatieteam onderzoeken en ontwikkelen wij nieuwe machines, materialen en methodes gericht op de facilitaire dienstverlening. Zo hebben wij het afgelopen jaar al veel mooie nieuwe specialistische werkzaamheden aan ons menu toegevoegd. We hebben onder andere een eigen lijn aan desinfectiezuilen ontwikkeld. Ook aankomende periode zullen we met een aantal mooie nieuwe innovaties op de markt komen. Welke dat zijn houden wij nog even geheim, maar in oktober lanceren wij de volgende innovatie.”

Welke kansen en uitdagingen zien jullie op het gebied van duurzaamheid?

“Iedereen geeft een andere definitie aan duurzaamheid. Voor mij gaat het voornamelijk over personeel: het streven naar lange dienstverbanden, het opleiden en motiveren van personeel, het werken met de juiste middelen en materialen. Dat doen wij ook al 85 jaar. Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat niet alleen ik voel dat ik verantwoordelijkheid draag, maar ook alle werknemers dat verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Dat bereik ik alleen door regelmatig contact te hebben met al mijn collega’s.”

Welke kansen en uitdagingen zien jullie op het gebied van digitalisering?

“Wij zien veel kansen in digitalisering en onderzoeken dit met ons innovatieteam. Wij werken onder andere met moderne hulpmiddelen als sensoren en andere software zoals Clean Jack. Wij zien dat ellenlange implementatietrajecten steeds vaker niet meer nodig zijn. Dat maakt het daadwerkelijk implementeren van innovaties overzichtelijker en gemakkelijker. “