Wordt het vinden van personeel nóg moeilijker?

Wordt het vinden van personeel nóg moeilijker?

Het vinden van nieuwe medewerkers wordt de komende tijd nog moeilijker, denkt een ruime meerderheid (61%) van de werkgevers. Nu is al meer dan de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar, geven de werkgevers aan. Dit blijkt uit het nieuwste werkgeversonderzoek van UWV, onder ruim 3.000 werkgevers.

Van vacatures die het afgelopen jaar zijn ontstaan, was gemiddeld 55% volgens de werkgever moeilijk vervulbaar. Dat waren vooral technische en dienstverlenende beroepen. Het aandeel moeilijk vervulbare vacatures is in het afgelopen jaar sterk gestegen ten opzichte van 2020. Toen was een derde van de vacatures moeilijk vervulbaar. Ook voor de coronacrisis was het aandeel lastig te vervullen vacatures lager dan nu. In 2019 was 45% van de vacatures moeilijk vervulbaar.

Oplossingen voor moeilijk vervulbare vacatures

Om toch kandidaten te vinden of het werk in ieder geval gedaan te krijgen, kiezen werkgevers vaak voor het langer open laten staan van de vacature, andere wervingskanalen of het inschakelen van een uitzendbureau of recruiter/wervingsbureau. Ook kiest 40% van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures ervoor om het werk te verdelen onder zittende werknemers. Dit zou kunnen leiden tot een hogere werkdruk.

Kijk verder dan alleen het aanpassen van wervingsmethoden.

Arbeidsmarktadviseur Erica Maurits: "Werkgevers hebben vaak moeite om personeel te vinden en veel werkgevers denken dat de wervingsproblemen nog groter worden. Het zou kunnen helpen als werkgevers naast het aanpassen van wervingsmethoden ook naar andere oplossingen kijken. Zoals het zelf opleiden van nieuwe werknemers, het anders indelen van werk of het aanpassen van de functie-eisen. Het onderzoek laat zien dat werkgevers dit nog niet in grote getalen doen."

Andere maatregelen bij moeilijk vervulbare vacatures

Werkgevers passen minder vaak andere methoden toe om vacatures te vervullen. Zo kiest minder dan de helft van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures er voor om een kandidaat aan te nemen die niet helemaal voldoet aan de functie-eisen en deze zelf op te leiden (45%). Nog minder werkgevers wijzigen de arbeidsvoorwaarden (30%) of de functie-eisen, zoals ervaring en diploma’s (26%).

Behoud van personeel een extra uitdaging in 2022

Door de gunstige situatie op de arbeidsmarkt kan het makkelijker zijn voor werknemers om een nieuwe baan te vinden. Voor werkgevers neemt daardoor het risico toe dat zij personeel kwijtraken. Bij twee derde van de werkgevers is uitstroom van personeel nog niet of nauwelijks een probleem. Wel verwacht 30% van de werkgevers dat het behoud van personeel de komende twaalf maanden moeilijker gaat worden.