Investeren in uitstootvrije bestelauto is interessant: zero-emissiezones komen eraan

Investeren in uitstootvrije bestelauto is interessant: zero-emissiezones komen eraan

Ondernemers die overwegen om nieuwe bestelauto's aan te schaffen, doen er goed aan om te kiezen voor uitstootvrije voertuigen. Om de leefbaarheid in de stad te verbeteren en de overlast te beperken, stellen 29 gemeenten vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone voor stadslogistiek in. Dit betekent dat bestel- en vrachtauto's in deze gebieden vanaf dan uitstootvrij moeten zijn. Voor sommige voertuigen geldt een overgangsregeling, vrijstelling of ontheffing. Het verstandig om je op tijd voor te bereiden op de zero-emissiezones.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat roept bedrijven en ondernemers op zich in aanloop naar de zero-emissiezones niet te laten verrassen door de levertijden. De levertijd van een vrachtauto kan op dit moment oplopen tot anderhalf jaar. Bij het bestellen van een bestelauto moet je rekenen op ongeveer een jaar levertijd.

Overgangsregeling

Om de overstap voor alle ondernemers haalbaar te maken, geldt er een overgangsregeling en voor een aantal bijzondere voertuigcategorieën geldt een vrijstelling of kan te zijner tijd een ontheffing worden aangevraagd. De overgangsregeling geldt niet voor nieuwe voertuigen die na 1 januari 2025 geleverd en op kenteken worden gezet. Bestel- en vrachtauto’s die na 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten elektrisch of op waterstof aangedreven zijn.

Beperkte afschrijftijd van de voertuigen

Alle bestelauto’s moeten vanaf 1 januari 2028 uitstootvrij zijn. Vrachtwagens vanaf 1 januari 2030. Ondernemers die nu nog een nieuwe bestel- of vrachtwagen op een fossiele brandstof aanschaffen, moeten hier goed rekening mee houden. Ga je nu een nieuw voertuig aanschaffen? Doe het dan direct zonder uitstoot.

Kentekencheck

Twijfel je tot wanneer je met jouw voertuig de zero-emissiezones in mag rijden? Doe dan de kentekencheck op opwegnaarzes.nl. Voor sommige voertuigen geldt te zijner tijd een vrijstelling of kan er een ontheffing worden aangevraagd. Kijk op opwegnaarzes.nl/bedrijven/vrijstellingen voor welke voertuigen dit geldt. Op opwegnaarzes.nl staat ook een handig stappenplan voor de overstap naar uitstootvrij.