Investeren in uitstootvrije bestelauto is interessant: zero-emissiezones komen eraan

Investeren in uitstootvrije bestelauto is interessant: zero-emissiezones komen eraan

Ondernemers die overwegen om nieuwe bestelauto's aan te schaffen, doen er goed aan om te kiezen voor uitstootvrije voertuigen. Om de leefbaarheid in de stad te verbeteren en de overlast te beperken, stellen 29 gemeenten vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone voor stadslogistiek in. Dit betekent dat bestel- en vrachtauto's in deze gebieden vanaf dan uitstootvrij moeten zijn. Voor sommige voertuigen geldt een overgangsregeling, vrijstelling of ontheffing. Het verstandig om je op tijd voor te bereiden op de zero-emissiezones.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat roept bedrijven en ondernemers op zich in aanloop naar de zero-emissiezones niet te laten verrassen door de levertijden. De levertijd van een vrachtauto kan op dit moment oplopen tot anderhalf jaar. Bij het bestellen van een bestelauto moet je rekenen op ongeveer een jaar levertijd.

Overgangsregeling

Om de overstap voor alle ondernemers haalbaar te maken, geldt er een overgangsregeling en voor een aantal bijzondere voertuigcategorieën geldt een vrijstelling of kan te zijner tijd een ontheffing worden aangevraagd. De overgangsregeling geldt niet voor nieuwe voertuigen die na 1 januari 2025 geleverd en op kenteken worden gezet. Bestel- en vrachtauto’s die na 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten elektrisch of op waterstof aangedreven zijn.

Beperkte afschrijftijd van de voertuigen

Alle bestelauto’s moeten vanaf 1 januari 2028 uitstootvrij zijn. Vrachtwagens vanaf 1 januari 2030. Ondernemers die nu nog een nieuwe bestel- of vrachtwagen op een fossiele brandstof aanschaffen, moeten hier goed rekening mee houden. Ga je nu een nieuw voertuig aanschaffen? Doe het dan direct zonder uitstoot.

Kentekencheck

Twijfel je tot wanneer je met jouw voertuig de zero-emissiezones in mag rijden? Doe dan de kentekencheck op opwegnaarzes.nl. Voor sommige voertuigen geldt te zijner tijd een vrijstelling of kan er een ontheffing worden aangevraagd. Kijk op opwegnaarzes.nl/bedrijven/vrijstellingen voor welke voertuigen dit geldt. Op opwegnaarzes.nl staat ook een handig stappenplan voor de overstap naar uitstootvrij.

Rechtspraak: schoonmaker terecht ontslagen in proeftijd

Rechtspraak: schoonmaker terecht ontslagen in proeftijd

Een schoonmaker en zijn voormalig-werkgever stonden onlangs lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank. De werknemer was het niet eens met het feit dat hij in zijn proeftijd ontslagen werd. Volgens hem is het ontslag discriminatoir, omdat hij werd ontslagen wegens chronische ziekte. Hij zou namelijk PTSS hebben opgelopen na betrokkenheid bij een schietpartij. De rechter oordeelt dat het ontslag weldegelijk terecht was.

Handhaving van de zzp-wet: hoe voorkom je boetes?

Handhaving van de zzp-wet: hoe voorkom je boetes?

Sinds 1 januari 2025 wordt er gehandhaafd op de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA). Dit betekent dat je een naheffingsaanslag van de fiscus kunt krijgen als er schijnzelfstandigen werken voor jouw schoonmaak- of glazenwassersbedrijf. Hoe voorkom je dit? PW. deelt handige tips.

Eindejaarsoverzicht arbeidsrecht 2024

Eindejaarsoverzicht arbeidsrecht 2024

Het einde van het jaar nadert, dus tijd om vooruit en terug te kijken. Wat is er zoal gebeurt op het gebied van arbeidsrecht afgelopen jaar? Een aantal ontwikkelingen en trends die impact blijven hebben in 2025.

Wat betekent de wet DBA voor schoonmaakbedrijven?  

Wat betekent de wet DBA voor schoonmaakbedrijven?

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 handhaven op de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Onder andere op schijnzelfstandigheid. Dat betekent dat schoonmaakbedrijven ook kritisch moeten zijn richting de zzp'ers die zij inschakelen. Is er sprake van een echte zzp'er of van een verkapt dienstverband?