Cedris en gemeenten willen rijkssubsidie sociale werkgelegenheid verhogen met 10 procent

Cedris en gemeenten willen rijkssubsidie sociale werkgelegenheid verhogen met 10 procent

Verhoog de rijkssubsidie voor sociale werkgelegenheid met 10 procent, dan kunnen wij onze werknemers een arbeidsvoorwaardenpakket bieden waarmee ze rondkomen'. Deze dringende oproep doen sociaal ontwikkelbedrijven en een groot aantal wethouders van gemeenten aan het Rijk via een manifest. "Om de stijgende kosten voor werknemers te compenseren en de aangekondigde verhoging van het wettelijke minimumloon te kunnen betalen zijn sociaal ontwikkelbedrijven afhankelijk van extra subsidie van de Rijksoverheid", stelt Cedris in een persbericht.

Cedris is de vereniging voor van sociale ontwikkelbedrijven. Deze werken vaak samen met schoonmaakbedrijven of hebben zelfs een schoonmaaktak. "Veel van de werknemers wonen in slecht geïsoleerde huizen en worden daardoor extra geraakt door de stijgende energieprijzen. De vervoerskosten zorgen voor een aanvullend financieel probleem. Het komt nu al regelmatig voor dat medewerkers niet op het werk verschijnen, omdat ze de benzine niet kunnen betalen", aldus Mohamed el Mokaddem, voorzitter van Cedris.

Download hier het manifest.

Verbetering van arbeidsvoorwaarden

“Een verbetering van de arbeidsvoorwaarden is daarom noodzakelijk en dat kan alleen als de Rijksoverheid de sociaal ontwikkelbedrijven daartoe in staat stelt. In het manifest benadrukken wij dat met de door het Rijk aangekondigde koopkrachtmaatregelen niet gewacht kan worden tot 2023. De werknemers hebben nú extra geld nodig om de kosten te kunnen dragen."

Structureel verbeteren

De meeste werkgevers proberen nu op allerlei manieren om werknemers te ondersteunen, zegt Cedris. "Ze geven bijvoorbeeld voorlichting om te besparen op uitgaven, ze bieden goedkope maaltijden aan, verstrekken gratis fruit, en in een enkel geval zelfs energiebesparingspakketten. Maar al deze maatregelen zijn ontoereikend om de financiële situatie van werknemers structureel te verbeteren."

Lees meer over