Cedris en gemeenten willen rijkssubsidie sociale werkgelegenheid verhogen met 10 procent

Cedris en gemeenten willen rijkssubsidie sociale werkgelegenheid verhogen met 10 procent

Verhoog de rijkssubsidie voor sociale werkgelegenheid met 10 procent, dan kunnen wij onze werknemers een arbeidsvoorwaardenpakket bieden waarmee ze rondkomen'. Deze dringende oproep doen sociaal ontwikkelbedrijven en een groot aantal wethouders van gemeenten aan het Rijk via een manifest. "Om de stijgende kosten voor werknemers te compenseren en de aangekondigde verhoging van het wettelijke minimumloon te kunnen betalen zijn sociaal ontwikkelbedrijven afhankelijk van extra subsidie van de Rijksoverheid", stelt Cedris in een persbericht.

Cedris is de vereniging voor van sociale ontwikkelbedrijven. Deze werken vaak samen met schoonmaakbedrijven of hebben zelfs een schoonmaaktak. "Veel van de werknemers wonen in slecht geïsoleerde huizen en worden daardoor extra geraakt door de stijgende energieprijzen. De vervoerskosten zorgen voor een aanvullend financieel probleem. Het komt nu al regelmatig voor dat medewerkers niet op het werk verschijnen, omdat ze de benzine niet kunnen betalen", aldus Mohamed el Mokaddem, voorzitter van Cedris.

Download hier het manifest.

Verbetering van arbeidsvoorwaarden

“Een verbetering van de arbeidsvoorwaarden is daarom noodzakelijk en dat kan alleen als de Rijksoverheid de sociaal ontwikkelbedrijven daartoe in staat stelt. In het manifest benadrukken wij dat met de door het Rijk aangekondigde koopkrachtmaatregelen niet gewacht kan worden tot 2023. De werknemers hebben nú extra geld nodig om de kosten te kunnen dragen."

Structureel verbeteren

De meeste werkgevers proberen nu op allerlei manieren om werknemers te ondersteunen, zegt Cedris. "Ze geven bijvoorbeeld voorlichting om te besparen op uitgaven, ze bieden goedkope maaltijden aan, verstrekken gratis fruit, en in een enkel geval zelfs energiebesparingspakketten. Maar al deze maatregelen zijn ontoereikend om de financiële situatie van werknemers structureel te verbeteren."

Cedris Waarderingsprijs vestigt aandacht op projecten die bijdragen aan inclusieve arbeidsmarkt

Cedris Waarderingsprijs vestigt aandacht op projecten die bijdragen aan inclusieve arbeidsmarkt

Initiatieven, projecten en programma's die bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt, verdienen aandacht vindt Cedris. Want voor iedereen die kan en wil werken, moet er een plekje zijn op de arbeidsmarkt. Mooie initiatieven kunnen kans maken op de Cedris Waarderingsprijs 2024. Met de prijs, een geldbedrag van 2500 euro, krijgt het project een financieel zetje in de rug. Ook mag de winnaar zich een jaar lang ambassadeur van de inclusieve arbeidsmarkt.

Nog grote barrières om arbeidsmarkt voor mensen met beperking inclusief te maken 

Nog grote barrières om arbeidsmarkt voor mensen met beperking inclusief te maken

Er zijn nog flinke stappen nodig om de arbeidsmarkt echt inclusief te maken, blijkt uit de conclusies van de Sectorinformatie 2022 van Cedris. Werken voor mensen met een arbeidsbeperking blijkt niet altijd te lonen. Zij kunnen niet voltijds werken, waardoor ze gemiddeld 445 euro minder verdienen dan het minimumloon. Daarnaast komt naar voren dat er vorig jaar wederom minder mensen aan het werk zijn geholpen. '' Als we niet zorgen voor goede voorzieningen om de juiste ondersteuning te bieden, dan zijn niet alleen de mensen met een arbeidsbeperking de dupe, maar doen we ook het land tekort.''

Column Peter Rietbroek: Traan van Trots

Column Peter Rietbroek: Traan van Trots

De huilende vader bij de diploma-uitreiking van zijn zoon. Het gezin dat veel stabieler is door ouders die beter in hun vel zitten. Precies dat is voor ons de reden om te werken met mensen aan de basis van de arbeidsmarkt.

SMB Willems ontvangt Tweede Kamerlid en burgemeester

SMB Willems ontvangt Tweede Kamerlid en burgemeester

SMB Willems ontving op 24 augustus Tweede Kamerlid Hilde Palland (CDA), burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, directeur van Schoonmakend Nederland Rob Rommelse en Senior Consultant Werkbedrijf Rijk van Nijmegen Krista van Rossum. Het werkbezoek speelde zich af op het Stadhuis van Nijmegen en stond in het teken van de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.