Schoonmaakbedrijven krijgen planningen niet meer rond

Schoonmaakbedrijven krijgen planningen niet meer rond

Twee weken geleden werd bekend dat ruim tien procent van de schoonmaakmedewerkers thuiszit door corona. Voor veel schoonmaakbedrijven betekent dat zo onderhand dat ze de gaten in hun planning niet meer kunnen opvullen.

Schoonmaakbedrijven laten steeds vaker horen dat ze in de problemen zitten. Bij sommige bedrijven springt het management bij om ervoor te zorgen dat alle schoonmaakwerkzaamheden gedaan worden. Zo laat directeur van schoonmaakbedrijf De Spiegel Sander Florie aan het NRC weten dat ze met een groepje leidinggevenden al meermalen zelf aan de slag zijn gegaan. Ten koste van hun eigen werkzaamheden als de begeleiding van mensen en de inkoop van materialen en middelen.

Water aan de lippen

Branchevereniging Schoonmakend Nederland pleitte al voor een verregaande versoepeling van de quarantaineregels voor schoonmakers. Ook de schoonmaakbedrijven zelf betogen dat maatregelen hard nodig zijn, bijvoorbeeld compensatie vanuit de overheid. Zo vertelt eigenaar van Bas Schoonmaak Bas van Laan aan OOG TV: “Het is op dit moment lastig plannen. Je plant wat in, werknemers zijn ziek maar moeten wel betaald krijgen. Dus dan moet ik iemand anders inhuren of het zelf doen. Qua kosten wordt er dus niks verdient of we moeten soms zelf bijleggen.”

Quarantaineregels

Veel medewerkers die thuiszitten zijn zelf niet ziek. De regering is de branche onlangs al gedeeltelijk tegemoet gekomen: schoonmaakmedewerkers mogen blijven werken zolang ze zelf geen klachten of en positief testresultaat hebben ontvangen. Ook al hebben ze wel nauw contact gehad met een besmet persoon. Schoonmakend Nederland pleit er echter voor dat schoonmakers hun quarantaine mogen starten op de dag van een positieve zelftest. Zo zijn ze niet meer afhankelijk van testen bij de GGD, waar de wachttijd een stuk langer is, en kunnen ze sneller weer aan het werk.