CNV start actie voor schoonmakers op Roompot-vakantieparken

CNV start actie voor schoonmakers op Roompot-vakantieparken

Vakbond CNV is woensdag een actie gestart voor schoonmakers op Roompot-vakantieparken. Aanleiding voor de actie is dat schoonmakers op Roompot Vakantieparken, die in dienst zijn van schoonmaakbedrijf CSU, sinds 1 februari geen extra reiskostenvergoeding meer krijgen. Roompot wil het niet meer betalen en CSU ook niet.

De schoonmakers hebben een brief gekregen van hun werkgever waarin staat dat de regeling is stopgezet. Onderhandelaar Jan Kamherbeek van CNV Vakmensen: "We vinden dit een schandalige gang van zaken." CNV wil dat de extra reiskostenvergoeding voor schoonmakers blijft bestaan. "We hebben hier vorig jaar niet voor niks op aangedrongen. Of Roompot het nu betaalt of CSU, dat maakt ons niet uit. Als de schoonmakers het maar krijgen. Daar gaan we ons als CNV voor inzetten."

Hoge brandstofprijzen

Schoonmakers op vakantieparken van Landal, Europarcs en - als laatste - Roompot kregen sinds 1 juli vorig jaar een extra vergoeding voor reiskosten. Dat gebeurde op aandringen van CNV Vakmensen. "Vakantieparken liggen vaak op afgelegen plekken, waardoor schoonmakers de nodige kilometers moeten maken om op hun werk te komen. Die reiskostenvergoeding hebben ze dus hard nodig, zeker met de hoge brandstofprijzen", licht Kampherbeek toe.

Aanvulling op cao

De regeling is een aanvulling op de cao en houdt in dat schoonmakers al vanaf 5 km enkele reis een reiskostenvergoeding krijgen (in plaats van 30 km, zoals in de cao staat). Voor een schoonmaker die nu minimaal 30 kilometer naar een vakantiepark moet rijden, betekent dat per keer een extra vergoeding van 9,50 euro. "Terwijl Landal en Europarcs de extra reiskostenvergoeding nog wel blijven betalen, heeft Roompot daar dus nu alweer een streep door gezet", zegt Kampherbeek. "Ook CSU wil het niet betalen. Schandalig, vooral als je bedenkt hoe belangrijk die vergoeding voor de mensen is. Alsof ze een klap in hun gezicht krijgen."

Eigen schoonmakers krijgen wel vergoeding

Saillant is dat op de vacature-site van Roompot staat dat de eigen schoonmakers wèl vanaf 5 km een reiskostenvergoeding krijgen. Kampherbeek: "Blijkbaar wil Roompot de ingehuurde schoonmakers slechter behandelen dan de 'eigen' schoonmakers."

Opdracht teruggeven

Kampherbeek verbaast zich erover dat Roompot de goede omzet- en winstcijfers nog verder omhoog wil duwen "over de rug van schoonmakers". Over het schoonmaakbedrijf zegt hij: "Als CSU écht voor zijn mensen had gestaan, dan hadden ze de opdracht aan Roompot teruggegeven. Met opdrachtgevers die duidelijk aangeven dat ze niet aan jouw personeel denken, maar alleen aan hun eigen winstcijfers, zou je tenslotte niet moeten willen samenwerken. Maar blijkbaar is de omzet van Roompot voor CSU uiteindelijk nog veel belangrijker dan het belang van de schoonmakers."

CNV in actie voor schoonmakers

CNV Vakmensen is woensdag een actie gestart voor de CSU-schoonmakers op Roompot-vakantieparken. "We gaan er alles aan doen om Roompot en CSU weer op andere gedachten te krijgen, desnoods via acties op de vakantieparken. Schoonmakers kunnen zich hiervoor bij ons melden. Als ze dat willen, kunnen we hen ook helpen om ergens anders werk te vinden."