Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent extra omhoog

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent extra omhoog

Het wettelijk minimumloon gaat per 1 juli 2024 met 1,2 procent omhoog en wordt daarnaast geïndexeerd. De spoedwet die daarvoor nodig is, is begin deze week naar de Tweede Kamer gestuurd.

Door de extra verhoging, zal het minimumloon naar verwachting stijgen van €13,27 per uur nu naar minimaal €13,43 per uur vanaf 1 juli. Of die verhoging ook leidt tot meer geld in de portemonnee, dat is nog even afwachten. Dat hangt namelijk ook af van de halfjaarlijkse indexatie van het minimumloon. Het minimumloon stijgt namelijk elk half jaar mee met de cao-lonen. In het voorjaar van 2024 worden de bedragen bekend gemaakt.

Uitkeringen

De extra verhoging komt voort uit een amendement van de Tweede Kamer. Het verhogen van het minimumloon heeft ook direct invloed op uitkeringen als de bijstand en de AOW en UWV-uitkeringen. Per 1 januari 2024 ging het wettelijk minimumloon ook al omhoog met 3,75 procent. Dit was het gevolg van de reguliere indexatie.

Minimumloon op uurbasis

Een andere wijziging die per 1 januari is ingegaan, is dat in Nederland nu een minimumloon geldt op uurbasis. Dit is in plaats van een minimumloon per maand. Dit pakt gunstig uit voor mensen die het minimumloon verdienen met een langere werkweek dan 36 uur.

Lees ook: