Sportmatten en douches in sportschool zitten vol ziektekiemen

Sportmatten en douches in sportschool zitten vol ziektekiemen

Fitnessapparaten, de toiletten, de kleedkamers; waar zit in de sportschool de meeste viezigheid? Op geen van bovenstaande, zo blijkt uit een recentelijk Canadees onderzoek naar ziektekiemen in de sportschool. De meeste ziektekiemen bevinden zich namelijk in de douches en op matten in sportscholen. In het onderzoek werd apparatuur van in totaal negen sportscholen van drie ketens in de Greater Toronto Area getest.

Het consumentenprogramma Marketplace keek naar de verschillende elementen van de sportschool, waaronder de elliptische apparatuur, halters, dumbells, oefenmatten en yogaballen. Uit het onderzoek blijkt dat oefenmatten bijna acht keer meer bacteriën bevatten dan de yogaballen, dumbells en halters. 

Hoog niveau stafylokokken  

De geteste matten bleken een bijzonder hoog niveau aan stafylokokken te bevatten. Deze bacterie komt bij mensen veel voor, vooral op de huid en in de neus, en kan verschillende infecties veroorzaken. Van een oppervlakkige huidinfectie tot aan een bloedvergiftiging.

Douches meest zorgwekkend  

Uit het onderzoek blijkt dat de doucheruimtes in sportscholen het meest zorgwekkend zijn. Douches bevatten vier keer zoveel bacteriën als de mat, evenals verhoogde niveaus van gist, schimmel en stafylokokken. Microbioloog Jason Tetro legde namens Marketplace uit dat de warme omgeving en het stromende water in de douches hielpen om de perfecte omgeving te creëren voor microben om te kunnen groeien. "Dat is waar virussen en schimmels zich kunnen verstoppen. En dan sta je met je blote voeten erop en ontstaat er ineens een blootstelling”, aldus Tetro. 

Wonden bedekken voor het sporten  

Tetro geeft aan dat de ziektekiemen in de andere delen van de sportschool minder zorgwekkend zijn. “Er moet een verzwakking van het immuunsysteem zijn die tot een infectie kan leiden. Dus als je naar de sportschool gaat en je hebt toevallig een wond, dan is er een kans dat het in je huid kan komen.” Tetro adviseert om alle wonden te bedekken, voordat je de sportschool bezoekt.  

Lees ook: